Μια συνταγή από την αρχαία Ελλάδα φτάνει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα, αν και έχουν περάσει χιλιετίες, και αυτό το οφείλουμε έναν πολύ γνωστό γιατρό και φιλόσοφο, τον Γαληνό.
Μοιάζει πάρα πολύ με τα σημερινά pancakes απλά το ονομάζει, επί το ελληνικότερον, «τηγανίτες».
Mάλιστα, αυτή η συνταγή πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, καθώς έχουμε αναφορές από τον Έλληνα ποιητή Ιππόνακα (που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ), δηλαδή αιώνες πριν τον Περικλή, και αναφέρεται σε κάτι που μοιάζει επίσης πολύ με pancakes. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι συνταγές, όπως και σήμερα, καταναλώνονταν κυρίως για πρωινό.
«Βάζεις λάδι σε ένα τηγάνι, πάνω σε άκαπνη φωτιά, και όταν ζεσταθεί, βάζεις αλεύρι σιταριού, το αναμειγνύεις με νερό και το απλώνεις πάνω στο τηγάνι. Πολύ γρήγορα αυτό τηγανίζεται στο λάδι, στρώνει και πήζει σαν φρέσκο τυρί», λέει ο Γαληνός στην πραγματεία του περί τροφίμων. Στη συνέχεια, προτείνει να γυρίσεις να το αναποδογυρίσεις δύο-τρεις φορές (σαν ομελέτα) και στο τέλος να ρίξεις επάνω μέλι και θαλασσινό αλάτι.
Οι τηγανίτες αυτές πρέπει να ήταν αρκετά πιο λεπτές από τα σημερινά pancakes, πιθανόν ακόμα πιο παχιές από αυτή των σημερινών pancakes και συχνά περιείχαν, εκτός από μέλι και αλάτι, ψημένο σουσάμι. Στο British Museum φαίνεται να δίνουν επακριβώς τη συνταγή, με πιο σημερινούς όρους.
Για 4 άτομα:
120 γραμ. Αλεύρι
225ml νερό
2 κουταλιές μέλι
Λάδι για τηγάνισμα
1 κουταλιά σουσάμι
Αν προσθέσετε σε αυτό και μία πρέζα αλάτι, τότε θα έχετε επακριβώς και πολύ γρήγορα το πρωινό των Αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων το οποίο φαίνεται μάλιστα να πωλούνταν και στην Αγορά ως streetfood της εποχής.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.