Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών ερευνητών αποδεικνύεται πως το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα μιας ορμόνης στο σώμα που μας κάνει να λαχταράμε πρωτεΐνη.
Οι περισσότεροι από τους σχεδόν 4.000 πότες που μελετήθηκαν, επέλεξαν να φάνε άπαχα κρέατα, ψάρια και ξηρούς καρπούς.
Τα πατατάκια, τα λουκανικοπιτάκια και το σκορδόψωμο είναι κάποια ακόμη παραδείγματα σνακ με πολλές θερμίδες.
Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν τη γεύση umami που μοιάζει με πρωτεΐνη, αλλά στην πραγματικότητα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ προτρέπουν όσους πίνουν αλκοόλ να προτιμούν το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και τα όσπρια όταν αναπόφευκτα πεινάσουν.
Τα προτεινόμενα σνακ περιλάμβαναν μια μερίδα 40 γρ. τυριού, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρεβίθια και μπαστουνάκια λαχανικών με ντιπ τζατζίκι ή χούμους με φρέσκα υλικά.
«Πάνω από όλα, φροντίστε να τηρείτε τις οδηγίες για την πρόσληψη αλκοόλ, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εκτός από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία».
Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύουν τους Βρετανούς να μην ξεπερνούν τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, δηλαδή έξι μπίρες ή 10 μικρά ποτήρια κρασί.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για πολλά χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων, ηπατικής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και άνοιας.
Η μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη, χρησιμοποίησε δεδομένα για 9.341 ενήλικες Αυστραλούς που συμμετείχαν σε 24ωρη διατροφική έρευνα η οποία παρακολουθούσε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και τις διατροφικές τους προτιμήσεις τη συγκεκριμένη ημέρα.
Από τους ενήλικες που συμμετείχαν, το 40% ανέφεραν ότι κατανάλωσαν αλκοόλ εκείνη την ημέρα. Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν πιει αλκοόλ, έτρωγαν περισσότερα αλμυρά φαγητά από εκείνους που δεν είχαν πιει.
Αυτό που προκάλεσε έκπληξη όμως, είναι ότι κάποιοι κατέληξαν να παίρνουν πολύ περισσότερες θερμίδες.
Τα δύο τρίτα όσων ήπιαν αλκοόλ επέλεξαν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά με λίγους υδατάνθρακες και λιπαρά, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και φασόλια.
Αυτοί οι πότες πήραν κατά μέσο όρο 1.749 θερμίδες, περίπου 577 θερμίδες κάτω από την ποσότητα που χρειάζεται ένας ενήλικας για να διατηρήσει το βάρος του. Αυτές περιλάμβαναν και θερμίδες από το αλκοόλ.
Οι πότες που επέλεξαν λιπαρές πρωτεΐνες, πήραν 3.051 θερμίδες κατά μέσο όρο, δηλαδή 813 περισσότερες από τις ημερήσιες ανάγκες τους.
Η Δρ. Γκρες πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη, ιδιαίτερα για αλμυρά φαγητά. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα της FGF-21, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη για πρωτεΐνες και καταστέλλει την όρεξη για γλυκό, αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι επίσης γνωστό ότι η πρωτεΐνη προκαλεί το αίσθημα κορεσμού».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.