Υπάρχουν εννέα φρούτα και λαχανικά τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε, καθώς έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία.

Είναι ιδανικά για ζεστά φθινοπωρινά πιάτα, όπως σούπες, ψητά λαχανικά, αρτοσκευάσματα, ακόμη και αγαπημένα πρωινά, όπως πλιγούρι βρώμης και smoothies.

Ας δούμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ρόδι

Αυτό το φρούτο του φθινοπώρου είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.

Αλλά, κυρίως, τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες ή φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή που έχουν μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη τους στην υγεία. Έρευνα συνδέει την κατανάλωση σπόρων ροδιού και την κατανάλωση χυμού ροδιού με μείωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Προσθέστε ρόδι σε πλιγούρι βρώμης ή γιαούρτι ή σερβίρετέ τα με ψητά λαχανικά για ένα απλό συνοδευτικό.

Μήλο

Η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην υγεία σας. Αυτό το αγαπημένο φρούτο, έχει αμέτρητες ποικιλίες και είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Ένα μήλο είναι καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, γι’ αυτό καταναλώστε το στο σνακ ή συμπεριλάβετέ το σε γλυκά και αλμυρά πιάτα για να ενισχύσετε την πέψη και το ανοσοποιητικό σας αυτό το φθινόπωρο.

Κολοκύθα

Γεμάτη με βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, η κολοκύθα είναι καλή για τα μάτια σας και βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Ο κονσερβοποιημένος πουρές κολοκύθας είναι ένα πολύ βολικό φαγητό για κάθε περίσταση. Αν προτιμάτε να ψήσετε μια ολόκληρη κολοκύθα, αφαιρέστε τους σπόρους, ξεπλύνετε και καταναλώστε τους ως υγιεινό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Cranberries

Τα cranberries, είναι γεμάτα βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η έρευνα συνδέει την κατανάλωση κράνμπερι με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και η κατανάλωση χυμού κράνμπερι μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Τα cranberries είναι πολύ ξινά, γι’ αυτό συχνά μαγειρεύονται με ζάχαρη. Εάν τρώτε τακτικά κράνμπερι, λάβετε υπόψη την πρόσθετη κατανάλωση ζάχαρης.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που περιέχει βιταμίνη D, μια σημαντική θρεπτική ουσία για την υγεία των οστών που είναι δύσκολο να ληφθεί από τη διατροφή.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, το μαγείρεμα των μανιταριών σε λίπος, όπως το ελαιόλαδο, ενισχύει την απορρόφηση της βιταμίνης.

Αχλάδια

Πρόκειται για φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Κάθε αχλάδι περιέχει το 20% της ημερήσιας αξίας φυτικών ινών, κάτι που είναι χρήσιμο αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Φροντίστε να τρώτε και τη φλούδα, αφού εκεί υπάρχουν οι περισσότερες φυτικές ίνες.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών αυξάνονται σε δημοτικότητα. Αυτό το μικρό λάχανο είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και βιταμίνη C, για να διατηρεί το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι εύκολο να καβουρδιστούν και να προστεθούν ως συνοδευτικό.

Κουνουπίδι

Με βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, το κουνουπίδι είναι το σταυρανθές λαχανικό που πρέπει να τρώτε σίγουρα.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι μια μονάδα παραγωγής ενέργειας της βιταμίνης Α. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Πολλοί αθλητές τρώνε γλυκοπατάτες πριν την προπόνησή τους, καθώς είναι ένα αμυλούχο λαχανικό που παρέχει ενέργεια για άσκηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είτε τις απολαμβάνετε πολτοποιημένες, ψητές είτε ως τηγανητές πατάτες, οι γλυκοπατάτες είναι μια φθηνή και νόστιμη επιλογή.