ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «δανεικά κι αγύριστα» κι ο ΣΥΡΙΖΑ «τα παίρνει» από τους βουλευτές του! Ωραία χώρα!

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κάρδαμο

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το κάρδαμο

Το κάρδαμο, είναι ένα μπαχαρικό το οποίο πέρα από μοναδική γεύση έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.

Καλλιεργείται στην Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Κεντρική Αμερική και έχει χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική και παραδοσιακή ιατρική από την αρχαιότητα.

Έχει θερμαντικές ιδιότητες, όπως η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ, ενώ ενισχύει τόσο γλυκά όσο και αλμυρά πιάτα από όλο τον κόσμο.

Κάρδαμο: Διατροφικό προφίλ

Ένα κουταλάκι του γλυκού (3g) αλεσμένο κάρδαμο περιέχει:

  • 6 θερμίδες
  • 0,22 g πρωτεΐνη
  • 1,37 g υδατάνθρακες
  • 0,56 g φυτικές ίνες

Ποια είναι τα κορυφαία οφέλη του καρδάμου για την υγεία;

1. Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Οι σπόροι του περιέχουν μεγάλη ποσότητα πτητικών ελαίων και χρησιμοποιούνται ιατρικά ως πεπτικό βοήθημα εδώ και χρόνια. Αυτά τα πτητικά έλαια ανακουφίζουν τα περιττά αέρια, ενώ βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία και παρέχουν φυσική υποστήριξη στο έντερο, ανακουφίζοντας το φούσκωμα.

2. Μπορεί να φρεσκάρει την αναπνοή

Το μάσημα των σπόρων κάρδαμου είναι μια αρχαία μέθοδος για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Οι σπόροι περιέχουν ένα έλαιο που ονομάζεται κινεόλη, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Η κινεόλη σκοτώνει τα ανθυγιεινά βακτήρια που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τη γλώσσα, προάγοντας τη στοματική υγεία.

3. Μπορεί να εξισορροπήσει το σάκχαρο στο αίμα

Το κάρδαμο σε σκόνη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα. Μια μελέτη εξέτασε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες με συμπληρώματα κάρδαμου σε σκόνη και έδειξε βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Επιπλέον, το κάρδαμο είναι μια πλούσια πηγή μαγγανίου, το οποίο επίσης παίζει ρόλο στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Το κάρδαμο περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης γνωστό ότι δρα ως διουρητικό βοηθώντας περαιτέρω στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της βρογχίτιδας

Το κάρδαμο μπορεί να είναι χρήσιμο στη διαχείριση της βρογχίτιδας και των συναφών συμπτωμάτων λόγω των αποχρεμπτικών, αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Βοηθά στη χαλάρωση της βλέννας και της συμφόρησης στους πνεύμονες για ανακούφιση από τη βρογχίτιδα.

6. Μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία

Είναι ένα θερμαντικό, διεγερτικό μπαχαρικό που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και δρα ως εφιδρωτικό, μεταφέροντας τη θερμότητα προς την εξωτερική επιφάνεια του σώματος. Ως αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μασάζ για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

7. Προστατευτική δράση σε ορισμένες ασθένειες

Παρόμοια με τις επιδράσεις του καρδάμου στο σάκχαρο του αίματος, ως συμπλήρωμα διατροφής έχει προστατευτική επίδραση στα λιπίδια του ορού, τους γλυκαιμικούς δείκτες και την αρτηριακή πίεση σε υπέρβαρες και προδιαβητικές γυναίκες.

8. Μπορεί να ανακουφίσει την πρωινή ναυτία των εγκύων

Το κάρδαμο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχει και είναι παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στο τζίντζερ.

9. Θεραπεία γαστρικών ελκών

Τα πτητικά έλαια στο κάρδαμο μπορεί να έχουν θετική επίδραση στα γαστρικά έλκη. Έχει βρεθεί επίσης ότι προσφέρει προστασία έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που συνδέεται με το έλκος στομάχου.

Είναι το κάρδαμο ασφαλές για όλους;

Δεν υπάρχουν εμφανείς κίνδυνοι από την κατανάλωση καρδάμου, ειδικά στο μαγείρεμα και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το κάρδαμο είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά και πρωταγωνιστεί σε πολλά γλυκά και αλμυρά πιάτα. Οι σπόροι που βρίσκονται μέσα στους πράσινους λοβούς περιέχουν αιθέρια έλαια με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βοηθά την πέψη, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει την πρωινή ναυτία. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.