Όλοι μας ξέρουμε, πως υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία προκειμένου να μην αλλοιωθούν και να μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς φόβο, πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
Ωστόσο, από την άλλη υπάρχουν και κάποια άλλα, τα οποία αρκεί να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου.
Παράλληλα, μια απορία που έχουμε όλοι είναι αν μπορούμε να βάλουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο:
Θα πρέπει πάντα να περιμένετε να κρυώσει καλά το φαγητό πριν το βάλετε στο ψυγείο, διαφορετικά μπορεί να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ψυγείου πάνω από το ασφαλές επίπεδο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Πόσο καιρό μπορεί να μείνει μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο
Θα πρέπει να εξαντλήσετε τα υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού εντός δύο ημερών. Φροντίστε να ξαναζεστάνετε πολύ καλά τα υπολείμματα πριν τα φάτε.
Πώς να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο για να παραμείνουν φρέσκα
- Αποθηκεύστε τα υπολείμματα σε στεγανά δοχεία με καπάκι.
- Εάν έχετε υπολείμματα από μια κονσέρβα, φροντίστε να τα μεταφέρετε σε ένα δοχείο με καπάκι, διαφορετικά στοιχεία από την μεταλλική κονσέρβα μπορεί να διαρρεύσουν στο φαγητό.
- Για το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, κρατήστε τα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου (στο βάθος του ραφιού) και βεβαιωθείτε ότι είναι καλυμμένα ή τυλιγμένα ώστε οι ωμοί χυμοί τους να μην διαρρεύσουν σε άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.
- Χρησιμοποιήστε την πόρτα του ψυγείου σας (το πιο ζεστό μέρος) για υλικά που δεν φθείρονται, όπως καρυκεύματα, αλλά όχι για γάλα.
- Διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχική τους συσκευασία και χωριστά.
Τρόφιμα που πρέπει να φυλάσσονται πάντα στο ψυγείο
Σάλτσα ψαριού, σησαμέλαιο & σιρόπια: Όλες αυτές οι σάλτσες και τα σιρόπια είναι καλύτερα να διατηρούνται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
Μαγιονέζα: Η μαγιονέζα διατηρείται στο ψυγείο μόλις ανοίξει.
Μουστάρδα και φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών: Φυλάξτε τα ανάποδα στο ψυγείο για να σταματήσουν να διαχωρίζονται τα έλαιά τους.
Μαλακά βότανα: Τα μαλακά βότανα διατηρούνται καλά σε ένα ποτήρι νερό στο ψυγείο, σκεπασμένα.
Βότανα με σκληρό μίσχο: Τυλίξτε τα λεγόμενα “ξυλώδη” βότανα σε νωπό χαρτί κουζίνας για να τα βοηθήσετε να διατηρηθούν καλά στο ψυγείο.
Μαρμελάδες: Είναι προτιμότερο να φυλάσσονται στο ψυγείο μόλις ανοίξετε τη συσκευασία τους.
Βερμούτ: Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1-2 μήνες μετά το άνοιγμα.
Τα περισσότερα σέρι: Η πλειοψηφία τους πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μόλις ανοιχτούν και στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 1-2 εβδομάδων.
Σάλτσα σόγιας: Η σάλτσα σόγιας θα πρέπει ιδανικά να διατηρείται στο ψυγείο, ειδικά αν δεν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιείτε πολύ συχνά.
Τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου
Κέτσαπ: Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο εάν δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά.
Καυτερές σάλτσες: Μπορούν να αποθηκευτούν και σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από το ψυγείο.
Αποξηραμένα φρούτα: Διατηρούνται στην απλή ψύξη ή σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό μέρος του δωματίου.
Εσπεριδοειδή: Κρατήστε τα στη φρουτιέρα σας για 1 εβδομάδα ή διατηρήστε τα στο ψυγείο για μερικούς μήνες.
Τρόφιμα που πρέπει να μην μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο
Ψωμί: Φυλάσσετε το ψωμί στην κατάψυξη, αλλά ποτέ στο ψυγείο.
Καφές: Τόσο ο αλεσμένος όσο ο καφές σε κόκκους πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο.
Αρτοσκευάσματα: Τα αρτοσκευάσματα είναι καλύτερα να διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο.
Αλεύρι ολικής αλέσεως: Αυτό το είδος αλευριού είναι καλύτερα να φυλάσσεται στην κατάψυξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας από εκεί.
Ελαιόλαδο: Είναι καλύτερο να διατηρείται σε ένα δροσερό ντουλάπι.
Μέλι: Κρατήστε το στο ντουλάπι.