Η γλουτένη, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό που βρίσκεται σε διάφορες τροφές, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.
Αν και η εν γένει δεν πρόκειται για μια βλαβερή ουσία, η γλουτένη μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
H κοιλιοκάκη είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του λεπτού εντέρου, λόγω μόνιμης δυσανεξίας στη γλουτένη και όσοι πάσχουν από αυτή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους.
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη.
Αυτά είναι:
Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;
Συμπτώματα κοιλιοκάκης στους ενήλικες
-Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά
-Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
-Δυσπεψία
-Απώλεια βάρους
-Σιδηροπενική αναιμία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο
-Χαμηλό ανάστημα και καθυστέρηση της ήβης
-Πόνοι στις αρθρώσεις
-Μούδιασμα στα πόδια
-Ερπητοειδής δερματίτιδα
-Απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών
-Περιφερική νευροπάθεια
-Οστεοπενία – Οστεοπόρωση
-Διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας
Τα συνηθέστερα συμπτώματα στα βρέφη και τα παιδιά είναι η ανορεξία, δυσκολία ανάπτυξης, κακοδιαθεσία, διάρροια, κοιλιακή διάταση, χαμηλό ανάστημα και απώλεια μυϊκής μάζας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.