Η γλουτένη, όπως θα έχετε ήδη ακουστά, είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό που βρίσκεται σε διάφορες τροφές, όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη.
Αν και η εν γένει δεν πρόκειται για μια βλαβερή ουσία, η γλουτένη μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
H κοιλιοκάκη είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση του λεπτού εντέρου, λόγω μόνιμης δυσανεξίας στη γλουτένη και όσοι πάσχουν από αυτή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους.
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη.
Αυτά είναι:
- Σιτάρι
- Κριθάρι
- Σίκαλη
- Βρώμη
- Άλευρα και προϊόντα από άλευρα όπως: ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, μούσλι, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια
- Καμούτ
- Σιμιγδάλι
- Κουσκούς
- Πλιγούρι
- Βύνη (πχ μπύρα)
- Αλεύρι τύπου Φαρίνα
- Αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι (Ζέα / Emmer)
- Αλεύρι Ντίνκελ (Dinkel / Spelt)
- Αλεύρι ολικής άλεσης τύπου Graham
- Αλεύρι από μονόκοκκο σιτάρι (Einkorn)
Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;
- Ρύζι
- Ταπιόκα
- Πατάτα
- Αμάρανθος
- Καλαμπόκι (αραβόσιτος)
- Teff (είδος σιταριού)
- Χαρούπι
- Σπόροι λιναριού
- Σόργος
- Σόγια
- Φαγόπυρο
- Κινόα
- Κεχρί
- Κάστανο
- Σουσάμι
- Ρεβίθι
Συμπτώματα κοιλιοκάκης στους ενήλικες
-Φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά
-Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
-Δυσπεψία
-Απώλεια βάρους
-Σιδηροπενική αναιμία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο
-Χαμηλό ανάστημα και καθυστέρηση της ήβης
-Πόνοι στις αρθρώσεις
-Μούδιασμα στα πόδια
-Ερπητοειδής δερματίτιδα
-Απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών
-Περιφερική νευροπάθεια
-Οστεοπενία – Οστεοπόρωση
-Διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας
Τα συνηθέστερα συμπτώματα στα βρέφη και τα παιδιά είναι η ανορεξία, δυσκολία ανάπτυξης, κακοδιαθεσία, διάρροια, κοιλιακή διάταση, χαμηλό ανάστημα και απώλεια μυϊκής μάζας.