Είναι ευρέως γνωστό πώς η βιταμίνη D έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Μεταξύ άλλων, δυναμώνει τα οστά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Η βασική πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι ο ήλιος, αφού τη συνθέτει όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Επειδή όμως η έκθεση στον ήλιο κρύβει κινδύνους, όπως το έγκαυμα και ο καρκίνος του δέρματος, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε βιταμίνη D και από τη διατροφή μας.
Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 600 IU βιταμίνης D την ημέρα και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών 800 IU την ημέρα.
Δείτε ποιες είναι οι λίγες τροφές που μας δίνουν πολύτιμη βιταμίνη D:
Σολομός: Μερίδα 90 γρ. = 450 IU
Μανιτάρια: Μερίδα 90 γρ. = 400 IU
Τόνος σε κονσέρβα: Μερίδα 120 γρ. = 150 IU
Γάλα: 1 ποτήρι 250 ml = 100 IU (διεθνείς μονάδες)
Αυγό: 1 κρόκος = 40 IU