ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε αν σταματήσατε να τρώτε κόκκινο κρέας

Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο σώμα

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε αν σταματήσατε να τρώτε κόκκινο κρέας

Αν αποφασίσατε να σταματήσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τότε θα πρέπει να προσέξετε κάποια σημεία κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης σιδήρου.

Το κόκκινο κρέας είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σίδηρο και για να μην λείψει από τον οργανισμό σας, πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές φυτικής προέλευσης που περιέχουν σίδηρο.

Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονές σας στο υπόλοιπο σώμα.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η έλλειψη σιδήρου (αναιμία) καθιστά δύσκολη την παροχή οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, κρύα χέρια και πόδια, ζάλη και πονοκέφαλο, κακή όρεξη.

H έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στους ανθρώπους και αυτό το βλέπουν οι γιατροί με μια απλή εξέταση αίματος.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες ανάγκες για σίδηρο. Ανάλογα με την κατάστασή μας, το φύλο και την ηλικία μας, χρειαζόμαστε διαφορετικές ποσότητες σιδήρου την ημέρα.

Συγκεκριμένα:

  • Μη έγκυες γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών χρειάζονται 18 χιλιοστόγραμμα (mg).
  • Έγκυες γυναίκες 27 mg.
  • Γυναίκες ηλικίας 51 ετών και άνω 8 mg.
  • Άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω 8 mg.
  • Βρέφη και παιδιά 7 έως 16 mg, ανάλογα με την ηλικία.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) συνιστούν να μη λαμβάνετε περισσότερα από 45 mg σιδήρου την ημέρα εάν είστε έφηβος ή ενήλικας και περισσότερα από 40 mg ημερησίως από 13 ετών και κάτω.

Δείτε ποιες τροφές φυτικές προέλευσης πρέπει να τρώτε σε καθημερινή βάση για να μην εξαντληθούν τα αποθέματα σιδήρου σας:

  • Τόφου
  • Τέμπε
  • Σόγια
  • Φακές
  • Σπόρους κολοκύθας
  • Κάσιους
  • Σπόρους κουκουναριού
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Μανιτάρια

Yπάρχουν δύο τύποι σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός σίδηρος, που προέρχονται από διαφορετικές πηγές. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται από ζωικές πηγές (κρέας, ψάρια, πουλερικά), ενώ ο μη αιμικός σίδηρος προέρχεται τόσο από φυτικές όσο και από ζωικές πηγές.

Ο σίδηρος από τροφές φυτικής προέλευσης δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο ο σίδηρος ζωικής προέλευσης.

Εάν η διατροφή σας είναι σε μεγάλο βαθμό φυτοφαγική ο οργανισμός σας μπορεί να δυσκολευτεί να απορροφήσει επαρκή ποσότητα σιδήρου για να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Για να βοηθηθείτε, πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας του σιδήρου, συμπεριλαμβανομένου του μη αιμικού σιδήρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, βελτιστοποιεί την πρόσληψη του σιδήρου από την τρανσφερίνη (την πρωτεΐνη που μεταφέρει τον σίδηρο μέσω του αίματος) διασφαλίζοντας ότι ο σίδηρος όχι μόνο απορροφάται σωστά αλλά και κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλο το σώμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.