Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες προκαλούν φούσκωμα και πόνο στο στομάχι λίγο μετά την κατανάλωσή τους.
Δες ποιες είναι:
Φασόλια και όσπρια
Τα φασόλια είναι έχουν τη φήμη ότι προκαλούν φούσκωμα. Οι φακές και τα φασόλια περιέχουν υδατάνθρακες, FODMAP, τα οποία είναι σάκχαρα που δυσκολεύεται ο οργανισμός να διασπάσει με αποτέλεσμα να προκαλείται φούσκωμα και αέρια.
Για να αποφευχθεί αυτό συστήνεται να μουλιάζουμε τα όσπρια πριν το μαγείρεμα τους.
Σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη
Περιέχουν την πρωτεΐνη γλουτένη η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, διάρροια και αέρια στα άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυτή.
Ακόμα και τα άτομα που δεν έχουν δυσανεξία στην γλουτένη μπορεί να δυσκολευτούν στην πέψη, καθώς η γλουτένη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αδυάλυτες ίνες.
Γαλακτοκομικά
Περίπου το 65% του πληθυσμού δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, δηλαδή την ζάχαρη στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Έρευνα έχει αποδείξει πως 3 στους 4 υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Όσοι την έχουν μπορεί να παρουσιάσουν φούσκωμα, διάρροια και αέρια.
Σταυρανθή λαχανικά
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα σπαράγγια, τα πράσα και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα.
Τα ωμά λαχανικά είναι πιο δύσκολα στην πέψη και για αυτό συστήνεται να μαγειρεύονται πριν την κατανάλωση τους.
Ανθρακούχα ποτά
Τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ανθρακικό το οποίο προκαλεί φούσκωμα. Όπως όταν κουνήσεις απότομα ένα μπουκάλι με ανθρακικό θα γεμίσει αφρούς, έτσι συμβαίνει και όταν το πιεις με αποτέλεσμα να φουσκώνεις.
Μήλα
Τα σάκχαρα και η φρουκτόζη στα μήλα οδηγεί σε φούσκωμα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αχλάδια. Και τα δύο περιέχουν φυτικές ίνες που δεν είναι εύκολες για την πέψη, ειδικά αν τρώτε και την φλούδα.