ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Διαβήτης τύπου 2: Τι έδειξε μελέτη για την μεσογειακή διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Η ασθένεια συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

Διαβήτης τύπου 2: Τι έδειξε μελέτη για την μεσογειακή διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται παγκοσμίως και η ασθένεια συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές τροφίμων και διατροφής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι η κατανάλωση μεσογειακής διατροφής χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) θα μπορούσε να οδηγήσει σε οφέλη για την υγεία, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Στην παρούσα μελέτη, η οποία είναι μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Purdue, του Πανεπιστημίου Federico II και του Chalmers, οι ερευνητές διερεύνησαν το πώς η ευαισθησία στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τα γεύματα (η λεγόμενη μεταγευματική γλυκαιμία) επηρεάστηκε από μια διατροφή με υψηλό και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

“Η μείωση των επιπέδων γλυκόζης μετά από ένα γεύμα μπορεί να είναι ένας καλός στόχος για την μείωση του επιπολασμού του διαβήτη τύπου 2. Διότι η αύξηση της γλυκόζης που σχετίζεται με το γεύμα πιθανώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου”, λέει η Thérése Hjorth, διδακτορική φοιτήτρια στην επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής στο Chalmers και μία εκ των ερευνητών πίσω από την μελέτη.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο ΓΔ των τροφών πλουσίων σε υδατάνθρακες παίζει σημαντικό ρόλο στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ότι οι διαβητικοί διαχειρίζονται τον έλεγχο της γλυκόζης τους επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ. Ωστόσο, δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΓΔ επηρεάζει τα μη διαβητικά άτομα, ειδικά στο πλαίσιο ενός προτύπου υγιεινής διατροφής.

“Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση υγιεινής μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αλλά καμία μελέτη έως τώρα δεν είχε αξιολογήσει την επίδραση τροφών χαμηλού έναντι υψηλού ΓΔ στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής”, λέει η Thérése Hjorth.

Διαβήτης τύπου 2: Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης είναι σημαντικός για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής

Στην μελέτη 160 συμμετέχοντες που κινδύνευαν να αναπτύξουν (αλλά δεν είχαν ακόμα διαγνωστεί με) διαβήτη τύπου 2 ολοκλήρωσαν μια διατροφική παρέμβαση 3 μηνών, που αξιολογούσε ξεχωριστά την επίδραση της μεσογειακής διατροφής χαμηλού έναντι υψηλού ΓΔ. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν το ήμισυ των ημερήσιων υδατανθράκων τους ως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί), ή ως τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (πατάτα, πουρές πατάτας, κουσκούς μαζί με φρούτα, λαχανικά) και άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες που κατανάλωναν όλοι.

«Όπως υποθέσαμε, τα επίπεδα γλυκόζης ήταν χαμηλότερα μετά τα γεύματα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, σε σύγκριση με τη δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Η διαφορά μεταξύ των ομάδων αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των ομάδων οφειλόταν κυρίως στο ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα υψηλού ΓΔ αύξησαν τη γλυκόζη στο αίμα τους μετά από ένα γεύμα, ενώ οι συμμετέχοντες που στην ομάδα χαμηλού ΓΔ έδειξαν το ίδιο επίπεδο με το αρχικό. Αυτό δείχνει ότι τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται μετά την κατανάλωση τροφών με υψηλό ΓΔ για 3 μήνες», λέει η Thérése Hjorth.

Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη δείχνει ότι το γαστρεντερικό σύστημα επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μεταξύ των μη διαβητικών ατόμων, παρά το γεγονός ότι ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Δηλαδή μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή δεν αντισταθμίζει μια δίαιτα υψηλού ΓΔ. Ως εκ τούτου θα πρέπει να σκεφτεί κανείς την ποιότητα των υδατανθράκων στο γεύμα του και να επιλέξει τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ.

“Καθώς τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα ζυμαρικά, αποτελούν μέρος μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ο χαμηλός ΓΔ μπορεί να είναι ένα σημαντικό συστατικό στα οφέλη για την υγεία της μεσογειακής διατροφής”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.