
Η επιστήμη συμφωνεί ότι, μετά τα 50, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και η μυϊκή μας μάζα μειώνεται. Αυτές οι αλλαγές, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου για σοβαρές ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, η υπέρταση και ο διαβήτης.
Η λύση, όμως, είναι απλή και βασίζεται στη σωστή διατροφή και άσκηση.
Σύμφωνα με την Dr. Amati, «Μια γυναίκα που αλλάζει τη διατροφή της και υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής από τα 40 της χρόνια, μπορεί να προσθέσει πάνω από 10 χρόνια στη ζωή της». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι γνωστή για τη σύνθεσή της σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο, αποτελεί την πιο ισχυρή πρόταση για μακροζωία.
Ποιες είναι οι διατροφικές ανάγκες μετά τα 50;
Για να διατηρήσουμε τη σωματική μας υγεία και ευεξία μετά την ηλικία των 50, πρέπει να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας στις νέες ανάγκες του οργανισμού:
Προτεραιότητα στις πρωτεΐνες: Η απώλεια μυϊκής μάζας που ξεκινά από την ηλικία των 30 ετών εντείνεται μετά τα 50. Η Dr. Amati τονίζει τη σημασία των πρωτεϊνών για την αποκατάσταση και διατήρηση των μυών, οι οποίοι λειτουργούν ως προστατευτικός παράγοντας απέναντι σε ασθένειες. Η καθημερινή πρόσληψη ποιοτικών πρωτεϊνών από άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά και όσπρια είναι απαραίτητη. Παράλληλα, η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή ο χορός, είναι εξίσου σημαντική.
Αύξηση των φυτικών ινών: Ο εντερικός μας σωλήνας συχνά επιβραδύνεται με την ηλικία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Για να υποστηρίξουμε την πεπτική μας υγεία, πρέπει να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και όσπρια.
Ενίσχυση των οστών και της υγείας του σκελετού: Η πρόληψη της οστεοπόρωσης απαιτεί αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, αλλά και βιταμινών D και ωμέγα-3. Ιδανικές τροφές για να ενισχύσουμε τα κόκκαλά μας είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.
Μείωση αλατιού και ζάχαρης: Η υπέρταση και ο διαβήτης είναι συνήθης απειλή μετά τα 50. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών, είναι ζωτικής σημασίας να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης και να εξαλείψουμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή μας.
Η ενυδάτωση είναι ζωτική: Καθώς το αίσθημα της δίψας μειώνεται με την ηλικία, η διατήρηση σωστής ενυδάτωσης γίνεται πιο δύσκολη. Είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε νερό τακτικά, ενώ οι σπιτικοί ζωμοί ή αφεψήματα είναι εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές για να παραμένουμε ενυδατωμένοι.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.