Επιστήμονες από τον Καναδά αναφέρουν ότι ένα ποτήρι φρουτοχυμός την ημέρα μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Η μείωση δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι σημαντική – αρκεί να προσέχετε τι είδους χυμό πίνετε, προσθέτουν.
Η σχετική μελέτη βασίστηκε σε 93 προγενέστερες, οι οποίες εξέτασαν τις επιδράσεις ποικίλων τροφίμων και ροφημάτων με φρουκτόζη, με ή χωρίς άλλα γλυκαντικά, στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι μελέτες εκείνες είχαν εξετάσει:
- Ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης
- Γαλακτοκομικά προϊόντα με ζάχαρη
- Υποκατάστατα γάλακτος (σόγια) με ζάχαρη
- 100% φυσικούς φρουτοχυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- Φρούτα
- Αποξηραμένα φρούτα
- Ανάμικτες μορφές φρούτων
- Δημητριακά πρωινού και μπάρες με ζάχαρη
- Γλυκά και επιδόρπια
- Πρόσθετα γλυκαντικά
- Ανάμικτες πηγές φρουκτόζης χωρίς ροφήματα με ζάχαρη (π.χ. γλυκά, επιδόρπια και φρούτα)
- Ανάμικτες πηγές φρουκτόζης, συμπεριλαμβανομένων ροφημάτων με ζάχαρη όπως αναψυκτικά
Τα ευρήματα
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές , ο 100% φυσικός φρουτοχυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης οδηγούσε σε «μικρή, σημαντική μείωση» της αρτηριακής πίεσης, όταν καταναλωνόταν με μέτρο.
Αντιθέτως, τα ροφήματα με φρουκτόζη και προσθήκη ζάχαρης (όπως ορισμένα αναψυκτικά) οδηγούσαν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η επίμονα αυξημένη πίεση αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Συνολικά, ένα ποτήρι φυσικός φρουτοχυμός την ημέρα (χωρίς προσθήκη ζάχαρη) σχετίσθηκε με μείωση κατά 3,7mm Hg της συστολικής πίεσης. Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση. Αντιστοιχεί στην πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά κτυπά, για να εξωθήσει αίμα.
Ένα ρόφημα με φρουκτόζη και προσθήκη ζάχαρης την ημέρα οδηγούσε κατά μέσον όριο σε αύξηση κατά 6,9 mmHg της συστολικής πίεσης.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η απομάκρυνση των ροφημάτων φρουκτόζης με ζάχαρη από τη διατροφή οδηγούσε σε μέτρια μείωση της πίεσης.
Ωστόσο την αρτηριακή πίεση μείωνε και η συστηματική κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, τα οποία παρέχουν και άλλα οφέλη στην υγεία, γράφουν οι ερευνητές.