Όλοι μας γνωρίζουμε πως η σωστή φύλαξη των τροφίμων είναι απαραίτητη για την ασφάλειά τους και την προστασία μας από τις τροφικές δηλητηριάσεις.
Ωστόσο, πόσο καιρό αντέχει στο ψυγείο ένα σουφλέ με αυγά ή οι μπριζόλες που περίσσεψαν από το μεσημέρι; Και τι ισχύει για τα σφιχτά αυγά;
Τις απαντήσεις δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος στην ιστοσελίδα του παραθέτει αναλυτικό πίνακα με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων.
Όπως αναφέρει, για να είναι τα τρόφιμα ασφαλή δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις αισθήσεις μας. Τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δε γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση ή την όραση, τονίζει. Η δοκιμή ακόμη και πολύ μικρής ποσότητας ενός τροφίμου που δεν έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει νόσηση.
Στα ευπαθή τρόφιμα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα επικίνδυνα μικρόβια, εάν τα αφήσουμε εκτός ψυγείου για 2 ή περισσότερες ώρες. Η σωστή πρακτική, τονίζει, είναι η εξής:
Για να είναι αποδοτική, όμως, η ψύξη των τροφίμων, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει κάποια όρια. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων είναι:
Στη συνέχεια παρατίθεται ο αναλυτικός πίνακας του ΕΟΔΥ με τους χρόνους συντήρησης διαφόρων τροφίμων:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.