Μια γενετικά τροποποιημένη “σούπερ” ντομάτα που ίσως μπορεί να καταπολεμήσει το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και τον καρκίνο δημιούργησαν Βρετανοί επιστήμονες.
Οι εν λόγω γενετικά τροποποιημένες ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη D, η οποία ενισχύει επίσης τα οστά, τα δόντια και τους μύες.
Έρευνες δείχνουν ότι η πολλοί έχουν κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τώρα, μια ερευνητική ομάδα από το John Innes Center στο Νόριτς της Αγγλίας δημιούργησε μια ποικιλία ντομάτας που παράγει περισσότερη βιταμίνη D.
Χρησιμοποίησαν μια τεχνική επεξεργασίας γονιδίων, γνωστή ως CRISPR, με την οποία πέτυχαν να κάνουν ακριβείς αλλαγές στο DNA της ντομάτας. Η διαδικασία πέτυχε να εμποδίσει στις ντομάτες τη δράση ενός ενζύμου, που κανονικά μετατρέπει τη βιταμίνη D σε χοληστερόλη.
“Δείξαμε ότι μπορούμε να βιοενισχύσουμε τις ντομάτες με προβιταμίνη D3 χρησιμοποιώντας γονιδιακή επεξεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι οι ντομάτες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ως φυτική, βιώσιμη πηγή βιταμίνης D3”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, καθηγήτρια Cathie Martin.
“Το 40% των Ευρωπαίων έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως. Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας, αλλά βοηθάμε τους παραγωγούς, επειδή τα φύλλα ντομάτας -που σήμερα πάνε χαμένα- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή συμπληρωμάτων από τις γενετικά επεξεργασμένες σειρές ντοματών που δημιουργήσαμε”.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συνήθως ελάχιστες ποσότητες βιταμίνης D, με τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να προσφέρουν την περισσότερη. Η βιταμίνη D βελτιώνει τη διάθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον ύπνο, δουλεύοντας χέρι-χέρι με το ασβέστιο. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να απορροφήσουν βιταμίνη D μέσω της απευθείας έκθεσης στον ήλιο, αν και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ενέχει κινδύνους, όπως ο καρκίνος του δέρματος.
Η σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Plants έδειξε ότι μια γενετικά τροποποιημένη ντομάτα θα έχει επίπεδα βιταμίνης D ίσα με δύο μεσαίου μεγέθους αυγά, ή μιας μερίδας (28 γραμμάρια) τόνου.
“Η κατανάλωση των τέτοιων ντοματών θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη των καθημερινών στόχων όλων μας για τη βιταμίνη D”, προσθέτει η καθηγήτρια Martin.
“Οι ελλείψεις στη βιταμίνη D επηρεάζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη φλεγμονή και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, νόσου του Πάρκινσον, κατάθλιψης, γνωστικής έκπτωσης, άνοιας και της σοβαρότητας της COVID-19. Η βιταμίνη D μπορεί να συντεθεί από τον άνθρωπο μετά την έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως, αλλά η κύρια πηγή είναι η διατροφή.
Η πανδημία της COVID-19 βοήθησε να τονιστεί το θέμα της ανεπάρκειας βιταμίνης D και ο αντίκτυπός της στην λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και στη γενική υγεία μας. Οι εμπλουτισμένες με προβιταμίνη D ντομάτες που έχουμε παράγει προσφέρουν μια απαραίτητη φυτική πηγή αυτής της βιταμίνης”, λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Jie Li.
“Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τους ανθρώπους που υιοθετούν μια πλούσια σε φυτά, χορτοφαγική, ή vegan διατροφή και για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από το πρόβλημα της ανεπάρκειας βιταμίνης D”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.