ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Οι τροφικές αλλεργίες υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς»

Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος όσο το κάπνισμα ή ο σακχαρώδης διαβήτης, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη

Επιστήμονες προειδοποιούν: «Οι τροφικές αλλεργίες υπονομεύουν την υγεία της καρδιάς»

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φιστίκια, μπορεί να αποτελεί μία σημαντική, αλλά υποτιμημένη, αιτία καρδιοπάθειας.

Σε μεγάλη μελέτη που διεξήγαγαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πάσχοντες από τροφική ευαισθησία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Μάλιστα αυτό ισχύει ακόμα και σε άτομα που δεν εκδηλώνουν έντονα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.

Ακόμα χειρότερα, δε, ο αυξημένος κίνδυνος που παρατήρησαν είναι εφάμιλλος με εκείνον που συνιστούν για την καρδιαγγειακή υγεία το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα!

Είναι η πρώτη φορά που η υπερευαισθησία (αλλεργία) σε συνηθισμένα τρόφιμα σχετίζεται με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Εν τούτοις, άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η ατοπική δερματίτιδα, έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων, συνεπεία της αλλεργίας στα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάζει την καρδιά επειδή ενεργοποιεί τα μαστοκύτταρα. Πρόκειται για εξειδικευμένα κύτταρα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων. Τα κύτταρα αυτά ανευρίσκονται σε διάφορα όργανα και ιστούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και ο καρδιακός ιστός.

Η επίμονη ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτή με τη σειρά της συμβάλλει στην επιβλαβή συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Τα συσσωρευμένα λιπίδια δημιουργούν την επονομαζόμενη αθηρωματική πλάκα, η οποία οδηγεί στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 5.374 εθελοντές, οι 285 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές παρήγαγαν αντισώματα σε αντίδραση στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, διέτρεχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Στην πραγματικότητα, η ευαισθησία σε τουλάχιστον ένα τρόφιμο συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 70% στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο κίνδυνος αυτός ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως:

  • Το κάπνισμα
  • Η υπέρταση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Εκείνη που αύξανε περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (τον διπλασίαζε) ήταν η ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα. Ωστόσο και άλλα τρόφιμα, όπως οι γαρίδες και τα φιστίκια, σχετίσθηκαν ισχυρά με τον κίνδυνο αυτό.

Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ανάλογη συσχέτιση και με το κόκκινο κρέας. Η παρούσα, όμως, υποδηλώνει πως ενδεχομένως ο κίνδυνος αφορά συνολικά τα τρόφιμα που προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα νέα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι η ευαισθησία στα τρόφιμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας», γράφουν οι ερευνητές. «Το εύρημα αυτό αντικρούει την πεποίθηση ότι η ευαισθητοποίηση είναι καλοήθης, εάν δεν προκαλεί εμφανή αλλεργία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.