Επιστήμονες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φιστίκια, μπορεί να αποτελεί μία σημαντική, αλλά υποτιμημένη, αιτία καρδιοπάθειας.

Σε μεγάλη μελέτη που διεξήγαγαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πάσχοντες από τροφική ευαισθησία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Μάλιστα αυτό ισχύει ακόμα και σε άτομα που δεν εκδηλώνουν έντονα συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.

Ακόμα χειρότερα, δε, ο αυξημένος κίνδυνος που παρατήρησαν είναι εφάμιλλος με εκείνον που συνιστούν για την καρδιαγγειακή υγεία το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα!

Είναι η πρώτη φορά που η υπερευαισθησία (αλλεργία) σε συνηθισμένα τρόφιμα σχετίζεται με την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Εν τούτοις, άλλες αλλεργικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η ατοπική δερματίτιδα, έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων, συνεπεία της αλλεργίας στα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάζει την καρδιά επειδή ενεργοποιεί τα μαστοκύτταρα. Πρόκειται για εξειδικευμένα κύτταρα, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων. Τα κύτταρα αυτά ανευρίσκονται σε διάφορα όργανα και ιστούς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και ο καρδιακός ιστός.

Η επίμονη ενεργοποίηση των μαστοκυττάρων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτή με τη σειρά της συμβάλλει στην επιβλαβή συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Τα συσσωρευμένα λιπίδια δημιουργούν την επονομαζόμενη αθηρωματική πλάκα, η οποία οδηγεί στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 5.374 εθελοντές, οι 285 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές παρήγαγαν αντισώματα σε αντίδραση στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, διέτρεχαν πολύ αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. Στην πραγματικότητα, η ευαισθησία σε τουλάχιστον ένα τρόφιμο συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 70% στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Ο κίνδυνος αυτός ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, όπως:

  • Το κάπνισμα
  • Η υπέρταση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Εκείνη που αύξανε περισσότερο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (τον διπλασίαζε) ήταν η ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα. Ωστόσο και άλλα τρόφιμα, όπως οι γαρίδες και τα φιστίκια, σχετίσθηκαν ισχυρά με τον κίνδυνο αυτό.

Προγενέστερη μελέτη είχε δείξει ανάλογη συσχέτιση και με το κόκκινο κρέας. Η παρούσα, όμως, υποδηλώνει πως ενδεχομένως ο κίνδυνος αφορά συνολικά τα τρόφιμα που προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα νέα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι η ευαισθησία στα τρόφιμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας», γράφουν οι ερευνητές. «Το εύρημα αυτό αντικρούει την πεποίθηση ότι η ευαισθητοποίηση είναι καλοήθης, εάν δεν προκαλεί εμφανή αλλεργία».