H καλή διατροφή είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία και μια σειρά από παθήσεις ψυχικής υγείας όπως το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος θα μπορούσαν πράγματι να επηρεαστούν από διατροφικούς παράγοντες.

Ενώ πολλοί από εμάς τρώμε περισσότερο φαγητό σε περιόδους στρες, αντί να αρπάξετε μια σακούλα πατατάκια που αναπόφευκτα δεν θα σας χορτάσει, είναι πραγματικά δυνατό να επιλέξετε τροφές που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το άγχος σας.

«Το φαγητό μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους (ή μάλιστα εχθρούς) όταν πρόκειται για το στρες», εξηγεί εγγεγραμμένη συνεργάτης διατροφολόγος στο www.Vitl.com.

«Η ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, το αλκοόλ, η καφεΐνη και το κάπνισμα είναι συνήθως γνωστά για το ότι αυξάνουν το στρες (τόσο σε επίπεδο κυττάρων όσο και σε νοητικό επίπεδο), που σημαίνει περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης, μεγαλύτερο στρες και γενικά πιεσμένο σώμα και μυαλό».

Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν.

Σκόρδο

Εκτός από εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, το σκόρδο είναι γεμάτο με βιταμίνη C και άλλα μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και χαλκό.

«Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα οι θειούχες ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης στο σώμα», εξηγεί ο Stewart. «Η γλουταθειόνη είναι το αντιοξειδωτικό που βοηθά στη διαμόρφωση της πρώτης γραμμής άμυνας του σώματός σας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, που προκαλείται από δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα και το κάπνισμα».

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα μούρα κ.ο.κ είναι πολύ γνωστά ως υπερτροφή, και δικαίως. Τα συμπυκνωμένα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα κατευθύνονται στον εγκέφαλο πιο γρήγορα από ένα μεγάλο ποτήρι κρασί!

«Όταν το σώμα μας υποφέρει από τις φυσικές επιπτώσεις του στρες, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την προστασία και την επιδιόρθωση των κυττάρων μας και τα μύρτιλα είναι γεμάτα με βιταμίνη C και γεμάτα αντιοξειδωτικά», εξηγεί ο Stewart.

Μια μελέτη αποκαλύπτει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες που βρίσκονται στο αίμα, και επίσης βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής διεύρυνσης των επινεφριδίων.

Ρεβύθια

Πλούσια σε βιταμίνη Β6, τα ρεβίθια βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, επίσης γνωστή ως η χημική ουσία που σε κάνει «να νιώθεις καλά» που μεταδίδει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων που πιστεύεται ότι δρα ως σταθεροποιητής της διάθεσης.

«Τα ρεβίθια παρέχουν τόσο τρυπτοφάνη όσο και υδατάνθρακες βραδείας καύσης, που αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για τη μείωση του στρες», εξηγεί η Stewart. «Τα ρεβίθια περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος – μια βιταμίνη Β που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης».

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μια πηγή ενέργειας που περιέχει βιταμίνες που βοηθούν στην αναπλήρωση του σώματός μας σε περιόδους στρες.

«Όπως πολλά άλλα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνες και περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ, που βοηθούν στην ανακούφιση του στρες, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση των επιπέδων κορτιζόλης», προσθέτει η Stewart.

Μαύρη σοκολάτα

Σε περιόδους άγχους, πιάστε τη σοκολάτα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι μαύρη.

«Η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πλούσια σε μαγνήσιο (64mg σε μια μπάρα 28g). Όταν είμαστε αγχωμένοι, το μαγνήσιο μειώνεται αρκετά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, άγχος και ακόμη και αϋπνία σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις» εξηγεί ο Stewart.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο μερικές φορές τα θεωρούμε ένοχα επειδή είναι πλούσια σε λιπαρά, αλλά είναι μονοακόρεστα και είναι αυτά τα «καλά» λιπαρά, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα καλίου, που δίνουν στο δημοφιλές φρούτο κατάσταση καταπολέμησης του στρες.

Όστρακoειδή

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα μύδια, τα μύδια και τα στρείδια είναι όλα υψηλά σε αμινοξέα – ένα από τα οποία είναι η ταυρίνη, η οποία έχει μελετηθεί για τις ιδιότητές της που τονώνουν τη διάθεση. «Είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ντοπαμίνης, απαραίτητη για τη ρύθμιση της αντίδρασης του σώματος στο στρες», προσθέτει η Stewart.