Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει ένας φούρνος μικροκυμάτων, ο οποίος ναι μεν έχει «λύσει» τα χέρια σε πολλούς, ωστόσο πρέπει να αποφεύγουμε να ζεσταίνουμε συγκεκριμένα τρόφιμα και φαγητά.

Φούρνος Μικροκυμάτων: Ποια φαγητά δεν πρέπει να ζεσταίνουμε

Ειδικότερα, τα εφτά τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνουμε:

Βραστά αυγά

H υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του αυγού, όταν αυτό τοποθετηθεί στα μικροκύματα με το τσόφλι, ή χωρίς, δημιουργεί μια ακραία συσσώρευση ατμού, όπως μια μικροσκοπική χύτρα πίεσης και μπορεί να εκραγεί.

Μητρικό γάλα

Δεν είναι λίγες οι νέες μητέρες, που βάζουν στο ψυγείο το μητρικό γάλα για να το χρησιμοποιήσουν μετά. Αυτή είναι μια τακτική, που δεν βλάπτει το γάλα. Τα μικροκύματα, ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο που ζεσταίνουν άνισα τις πλάκες τροφής, μπορούν επίσης να ζεστάνουν άνισα ένα μπουκάλι μητρικού γάλακτος, δημιουργώντας «καυτά σημεία». Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος απελευθέρωσης τοξικών ουσιών από την επαναθέρμανση του πλαστικού μπουκαλιού.

Επεξεργασμένα κρέατα

Αυτά συχνά περιέχουν συντηρητικά για την διατήρηση και για την επέκταση ζωής τους, με αποτέλεσμα όταν ζεσταθούν ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων, να υφίστανται χημικές αλλαγές, όπως οξειδωμένη χοληστερόλη, η οποία βλάπτει την υγεία των αγγείων.

Ρύζι

Σύμφωνα με το Food Standards Agency, η κατανάλωση ρυζιού, που έχει ζεσταθεί σε μικροκύματα, μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, εξαιτίας της παρουσίας σε αυτού ενός εξαιρετικά ανθεκτικού βακτηρίου, του Bacillus cereus.

Κοτόπουλο

Τα μικροκύματα είναι ότι η θερμότητά τους δεν σκοτώνει πάντα τα βακτήρια. Ως εκ τούτου τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε βακτήρια, όπως το κοτόπουλο στη σαλμονέλα, αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών μετά την κατανάλωσή τους.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σέλινο, το λάχανο ή το σπανάκι, είναι λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα και όταν ζεσταθούν στα μικροκύματα, θα μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, οι οποίες, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να είναι καρκινογόνες.

Καυτερές πιπεριές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν οι καυτερές πιπεριές ζεσταίνονται ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων, η βασική τους ουσία, η καψαϊκίνη απελευθερώνεται στον αέρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπνοής και κάψιμο στα μάτια.