ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Έρευνα προειδοποιεί: Το πολύ λίπος στην κοιλιά μετά τα 50 σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Τα ευρήματα νέας, μικρής μελέτης σε εθελοντές 40-60 ετών

Έρευνα προειδοποιεί: Το πολύ λίπος στην κοιλιά μετά τα 50 σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA), οι μεγαλύτερες ποσότητες σπλαχνικού λίπους στη μέση ηλικία σχετίζονται με την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή.

Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα βαθιά μέσα στην κοιλιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το «κρυμμένο» κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Αλτσχάιμερ, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες θα την αναπτύξουν στη διάρκεια της ζωής τους.

Για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν νωρίτερα τους κινδύνους για τη νόσο, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ του όγκου του εγκεφάλου στη μαγνητική τομογραφία και της πρόσληψης β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Ταυ. Πρόκειται για δύο πρωτεΐνες, οι οποίες πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών αυτών είναι εμφανείς στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις συγκεντρώσεις τους σε συνάρτηση με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κοιλιακό λιπώδη ιστό σε έναν φυσιολογικό πληθυσμό μέσης ηλικίας.

Συνολικά ενέταξαν στη μελέτη τους 54 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 40-60 ετών. Ο μέσος ΔΜΣ τους ήταν 32 kg/m2. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μετρήσεις γλυκόζης (σακχάρου) και ινσουλίνης, καθώς και σε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη.

Ο όγκος του υποδόριου λίπους και του σπλαχνικού λίπους μετρήθηκε με μαγνητική τομογραφία στην κοιλιά. Με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μετρήθηκε το πάχος του φλοιού των περιοχών του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες μετρήσεις σπλαχνικού λίπους σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπος σχετιζόταν με υψηλότερη πρόσληψη αμυλοειδούς στον προσφηνοειδή φλοιό. Αυτός είναι μία περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται από τις πρώτες από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση της νόσου, όταν υπάρχει ακόμα περιθώριο παρέμβασης, εκτίμησε, αναπληρωτής καθηγητής Ακτινολογίας & Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις.

«Η μελέτη μας αναδεικνύει έναν βασικό μηχανισμό, με τον οποίο το κρυμμένο λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ», είπε. «Υποδηλώνει ότι τέτοιες αλλαγές στον εγκέφαλο συμβαίνουν ήδη από την ηλικία των 50 ετών, κατά μέσο όρο – δηλαδή έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να αποτελεί θεραπευτικό στόχο για την τροποποίηση του κινδύνου μελλοντικής εγκεφαλικής φλεγμονής και άνοιας, κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.