Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρότων θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο μέχρι και 25%.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, έδειξε ότι εν γένει η κατανάλωση πέντε μερίδων καρότου την εβδομάδα συνδέεται με 20% μείωση στην ανάπτυξη όλων των τύπων καρκίνου.
Επιπλέον, η κατανάλωση μόνο μίας μερίδας την εβδομάδα οδήγησε σε σημαντική μείωση, με 4% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ το λαχανικό.
Προηγούμενη έρευνα είχε διερευνήσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της β-καροτίνης, της ένωσης που δίνει στο καρότο την πορτοκαλί απόχρωσή του.
Ειδικοί του εν λόγω πανεπιστημίου ανακάλυψαν επίσης ότι ολόκληρο το καρότο, και όχι μόνο η καροτίνη, παρέχει αντικαρκινική δράση όταν καταναλώνεται σε ικανές ποσότητες.
Ως μέρος της έρευνας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σχεδόν 200 μελετών και 4,7 εκατομμυρίων συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη καρότου προέβλεπε στατιστικά σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε διάφορες ομάδες, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, της ποσότητας πρόσληψης αλλά του τύπου καρκίνου.
Με ανακοίνωσή του το ίδρυμα εξήγησε: «Πολλοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει τα οφέλη των καρότων στο παρελθόν, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρχαν τόσα πολλά δεδομένα για να αναλύσουμε».
«Ωστόσο, η β-καροτίνη δεν έδειξε πολύ ευεργετική επίδραση στον καρκίνο σε ελεγχόμενα πειράματα. Ως αποτέλεσμα, μελετήσαμε τα καρότα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ένα διαφορετικό είδος φυτοχημικών, τα πολυακετυλένια, τα οποία είναι άχρωμα αλλά έχουν ισχυρή επίδραση στον καρκίνο».