Το ξίδι υπάρχει πάντα σε όλες τις κουζίνες. Μάλιστα, πολλές κουζίνες έχουν διαφορετικά είδη ξιδιού ώστε να χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές. Μπορεί να χαλάσει ποτέ;
Η παρασκευή του ξιδιού, περνάει από δυο βασικές βιολογικές διαδικασίες, δηλαδή τη δράση της μαγιάς και των οξικών βακτηρίων, τα οποία μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξικό οξύ. Οπότε στο ένα στάδιο η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη, ενώ στο άλλο στάδιο μια ομάδα οξικών βακτηρίων μεταφέρει οξυγόνο στην αλκοόλη και τη μετατρέπει σε οξύ, κάτι που δίνει στο τέλος της ημέρας το ξίδι.
Επειδή είναι όξινο, το ξίδι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν χρειάζεται ψυγείο για να συντηρηθεί. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, χάνει το άρωμα του το οποίο ξεθυμαίνει, ενώ ίσως έχετε κάποιες φορές παρατηρήσει ότι θολώνει ή ότι έχει αναπτυχθεί κάποιο ίζημα στο μπουκάλι. Ωστόσο οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την αισθητική του ξιδιού, το οποίο ουσιαστικά δεν αλλοιώνεται. Άρα ακόμα κι αν του συμβούν αυτά, είναι κατάλληλο για κατανάλωση.