ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Δηλαδή τώρα στην Ρωσία δεν θα διαβάζουν ertnews.gr; To παρατράβηξε ο Πούτιν!

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στον κρύο καφέ;

Πώς εξηγείται αυτός ο εθισμός

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι εθισμένοι στον κρύο καφέ;

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να μην πιούν τον κρύο καφέ τους κάθε μέρα.

Η πιο απλή απάντηση και εξήγηση γι’ αυτόν τον εθισμό είναι πώς ο παγωμένος καφές μπορεί να αποτελεί μια καθημερινή ψυχολογική ένεση για κάποια άτομα.

Η ψυχολόγος δρ. Deborah Gilman, υποστηρίζει ότι -όπως ισχύει και για πολλές άλλες ρουτίνες- κάποιες συνήθειες απλά… ριζώνουν. Εάν ο παγωμένος καφές γίνει μέρος της τακτικής “τελετουργίας” ενός ατόμου, θα μπορούσε να καταλήξει να τον τηρεί ανεξαρτήτων… καιρικών συνθηκών.

Πρόσθεσε επίσης ότι η λήψη των ίδιων αποφάσεων κάθε μέρα θα μπορούσε να αποτελεί τρόπο εξοικονόμησης ψυχικής ενέργειας, για άλλες αποφάσεις και καθήκοντα. Σημείωσε περαιτέρω ότι μια τέτοια συνήθεια προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας σε έναν κόσμο που είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτος.

Το να υπάρχουν ορισμένες σταθερές παράμετροι στην καθημερινότητα (ακόμα και ότι θα πιούμε τον ίδιο καφέ, την ίδια ώρα) κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι και πιο ασφαλείς.

Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Cureus Journal of Medical Science το 2021 διαπίστωσε ότι η καφεΐνη στον ζεστό ή τον κρύο καφέ μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές “καλής διάθεσης” στον εγκέφαλο, διεγείροντας θετικά το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτό ενισχύει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και αυξάνει τα συναισθήματα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και κινήτρου για τις υποχρεώσεις της ημέρας.

Ένα από τα αποτρεπτικά στοιχεία του καφέ είναι η μοναδική και έντονη γεύση του, που μπορεί να μην αρέσει σε όλους. Όταν ο καφές είναι πιο ζεστός, η γεύση του είναι πιο έντονη. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ζεστός καφές ανοίγει διεγείρει τις πρωτεΐνες τύπου TRPM5 στους γευστικούς κάλυκες, οι οποίες είναι ευαίσθητες στη θερμοκρασία.

Οι TRPM5 μειώνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας τον παγωμένο καφέ πιο δημοφιλή για άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στη φυσική οξύτητα και την πικράδα του καφέ.

Επιπλέον, πολλοί μπορεί να αισθάνονται πιο ανανεωμένοι και σε εγρήγορση με ένα κρύο φλιτζάνι καφέ, ακόμη και όταν ο καιρός είναι κρύος. Από την άλλη, ένα ζεστό ρόφημα θα μπορούσε να είναι πιο χαλαρωτικό.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη δραστική ουσία στον κόσμο. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν υψηλότερη συγκέντρωση, ενέργεια και εγρήγορση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αθλητική απόδοση, στην λειτουργία του εγκεφάλου, στη νόσο του Πάρκινσον, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην μνήμη.

Ωστόσο, η καφεΐνη θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους και αϋπνία. Μπορεί επίσης να εγκυμονεί κινδύνους που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, επιπλοκές εγκυμοσύνης και ουρική αρθρίτιδα.

Οι ειδικοί συνιστούν ως μέγιστη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης τα 400 mg. Μέχρι αυτό το επίπεδο, δεν έχουν καταγραφεί επιστημονικά κάποιες αρνητικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά τα παιδιά, οι ειδικοί συνιστούν την αποχή από την κατανάλωση καφεΐνης και άλλων διεγερτικών ουσιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα φλιτζάνι καφέ 235 ml μπορεί να περιέχει 95-200 mg καφεΐνης, ενώ ένα ίδιο φλιτζάνι τσάι 14-60 mg.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.