Συχνά μιλάμε για τα εσπεριδοειδή και τις ιδιότητες τους, οι οποίες προάγουν την υγεία. Παρόλο που ένα πικάντικο γκρέιπφρουτ είναι νόστιμο (ακόμα και χωρίς τεκίλα), η κατανάλωση του μπορεί στην πραγματικότητα να αλληλεπιδράσει ελάχιστα με συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως χάπια για την αλλεργία, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και αντικαταθλιπτικά.
Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή, καθιστώντας απλώς άχρηστα τα φάρμακα για την αλλεργία ή μπορεί να προκαλέσει κάτι που μοιάζει με εμπειρία στέρησης.
Αυτό το φαινόμενο αναφέρθηκε αρχικά σε μια μελέτη του 1989 που διερεύνησε τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αιθανόλης και φελοδιπίνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης, λέει η Kelly Johnson-Arbor, ιατρική τοξικολόγος και συν-ιατρική διευθύντρια του National Capital Poison Center. Σε αυτή τη μελέτη, στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο ή αιθανόλη αναμεμειγμένη με χυμό γκρέιπφρουτ για να καλύψουν τη γεύση, ακολουθούμενη από μια δόση του φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση.
Παραδόξως, τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα αντίθετα από αυτά που περίμεναν οι ερευνητές. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές εκείνη την ημέρα, και συνεχίζουν να διαπιστώνουν, είναι ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό των φαρμάκων και προς τις δύο κατευθύνσεις: δημιουργώντας υπερβολική ή πολύ μικρή δόση στην κυκλοφορία του αίματος.
Γιατί συμβαίνει αυτή η αλληλεπίδραση
Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια φυσική ένωση που βοηθά τα φυτά των εσπεριδοειδών να αμυνθούν από τα έντομα και άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Όμως, οι εξέχουσες ουσίες στο γκρέιπφρουτ είναι επίσης γνωστό ότι εμποδίζουν τη δραστηριότητα των εντερικών ενζύμων που βοηθούν στη διάσπαση πολλών φαρμάκων στους ανθρώπους.
Αυτά τα ένζυμα εμπλέκονται στο μεταβολισμό πολλών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Όταν τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα πίνουν χυμό γκρέιπφρουτ ή καταναλώνουν φρέσκο γκρέιπφρουτ, ο οργανισμός μπορεί να μην διασπάσει το φάρμακο κανονικά, οδηγώντας σε ανεπιθύμητες παρενέργειες και ακόμη και τοξικότητα, ανάλογα με το φάρμακο.
Ο χυμός γκρέιπφρουτ επηρεάζει επίσης ένα πρωτεϊνικό σύστημα που βοηθά στη μεταφορά φαρμάκων εμπρός και πίσω στα κύτταρα του σώματός μας. Τα ανασταλτικά αποτελέσματα του χυμού γκρέιπφρουτ σε αυτό το σύστημα μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα φαρμάκων στο σώμα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές παρενέργειες ή/και μειωμένη αποτελεσματικότητα φαρμάκων, ανάλογα με το άτομο. Αυτό είναι ανησυχητικό όταν αναλογιστείς ότι το φάρμακο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων όπως τα αντικαταθλιπτικά και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες που μοιάζουν με στέρηση.
Πώς να προστατεύσεις τον εαυτό σου
Ο καθένας είναι διαφορετικός – Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μπορούν να καταναλώνουν γκρέιπφρουτ και να μην έχουν καμία επίδραση στη φαρμακευτική αγωγή τους. Ενώ άλλοι, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις φαρμάκων, θα πρέπει να το αποφεύγουν εντελώς. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους σχετικά με πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της κατανάλωσης χυμού γκρέιπφρουτ, όταν ξεκινούν ένα νέο φάρμακο.