Στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» βρέθηκε η Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος, Φλώρα Λουκιανού και μίλησε για την γλουτένη και για το τι προκαλεί στον οργανισμό μας.
Η κ. Λουκιανού έδωσε την επιστημονική πλευρά του θέματος μαζί με πρακτικές συμβουλές. «Είναι μία διατροφική τάση τα τελευταία χρόνια, και ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει οφέλη για την υγεία.
Βλαβερή είναι μόνο για τα άτομα που έχουν αποδεδειγμένα δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη που είναι αυτοάνοση πάθηση.
Ουσιαστικά επηρεάζει το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου και έχει διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα», είπε αρχικά.
«Για εκείνους που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα αλλά δεν έχει την παθολογία στο έντερο.
Πολλοί λένε ότι έχουν δει απώλεια στο βάρος τους, ουσιαστικά όμως έχουν περιορίσει τα τρόφιμα που καταναλώνουν.
Υπάρχουν προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ότι είναι ελεύθερα γλουτένης.
Μπορούν να καταναλωθούν, το ρύζι, η πατάτα, η κινόα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν γλουτένη.
Αντίθετα τα δημητριακά, το σιτάρι το κριθάρι και η σίκαλη που είναι τα βασικά που περιέχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται.
Πρέπει να προσέξουμε το πλιγούρι, το σιμιγδάλι, τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν γλουτένη και είναι επίφοβα», ανέφερε η κ. Λουκιανού με τα προϊόντα που περιέχουν ή όχι γλουτένη.
«Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αν περιορίσουμε την γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην αρχή αλλά μετά μπορούμε να την εντάξουμε. Όλα είναι θέμα ισορροπημένης διατροφής.
Και οι υδατάνθρακες πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας είναι η βασική πηγή ενέργειας αλλά χρειάζεται να μην είναι σε βάρος άλλων θρεπτικών συστατικών».