ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Γλυκά: Δείτε πως μπορείτε να τα απολαύσετε χωρίς να παχύνετε 

Γιατί προσπαθούμε να τα περιορίσουμε από τη διατροφή μας;

Γλυκά: Δείτε πως μπορείτε να τα απολαύσετε χωρίς να παχύνετε 

Ουκ ολίγες έρευνες υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία έμφυτη τάση του ανθρώπου για προτίμηση σε γλυκές γεύσεις.

Εικάζεται ότι η τάση αυτή οφείλεται στο ένστικτο επιβίωσης – αυτοσυντήρησης από τα αρχαία χρόνια ακόμα όπου η γλυκιά γεύση ήταν συνώνυμη της ασφάλειας (σήμαινε δηλαδή ότι το τρόφιμο δεν ήταν χαλασμένο), αλλά και της άμεσης πηγής ενέργειας. Σήμερα, τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και αποτελούν, επίσης, για πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος ή την υγεία τους, την αχίλλειο πτέρνα. Δηλαδή το σημείο εκείνο που πασχίζουν και δυσκολεύονται να διαχειριστούν.

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως με τα γλυκά; Γιατί προσπαθούμε να τα περιορίσουμε από τη διατροφή μας; Ας δούμε τα χαρακτηριστικά των γλυκών:

  • Είναι συνήθως πλούσια σε σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.
  • Είναι, σχεδόν πάντοτε, υψηλά σε θερμίδες.
  • Είναι συνήθως φτωχά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
  • Τα περισσότερα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τα τρία «επικίνδυνα» σημεία των γλυκών

  • Μας προσθέτουν αρκετές θερμίδες, οι οποίες τελικά συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού ενεργειακού ισοζυγίου και μας ωθούν στο να βάλουμε βάρος.
  • Μας ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και μας το ρίχνουν εξίσου απότομα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μας ανοίγουν κατά κάποιο τρόπο την όρεξη και να μας κάνουν μετέπειτα να πεινάμε ακόμα περισσότερο.
  • Μας δημιουργούνε τέρψη και όχι θρέψη για αυτό και δεν έχουν να μας προσφέρουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, οπότε οι θερμίδες οι οποίες προσλαμβάνουμε είναι «άσκοπες» και κενές.

Γιατί μας παχαίνουν τα γλυκά

Από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω κατανοούμε ότι μια διατροφή πλούσια σε γλυκά θα μας οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα γλυκά έχουν αρκετές θερμίδες σε μικρό όγκο και παράλληλα δε μας χορταίνουν. Το εάν θα βάλουμε βάρος καθορίζεται από το ενεργειακό ισοζύγιο για το οποίο σας μιλάμε συνεχώς στα άρθρα αλλά και στα social media. Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι η αρχή στην οποία στηρίζεται όλο το θέμα του βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, εάν λαμβάνω περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που χρειάζομαι μέσα στην ημέρα μου, θα βάζω βάρος. Αντίθετα, εάν λαμβάνω λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που χρειάζομαι μέσα στην ημέρα μου, τότε θα χάνω βάρος. Συνεπώς, εφόσον τα γλυκά μας προσθέτουν πολλές θερμίδες χωρίς να μας χορταίνουν, μας οδηγούν στη δημιουργία θετικού ενεργειακού ισοζυγίου και παράλληλα στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Γλυκά χωρίς ζάχαρη: Να τα προτιμήσεις;

Πλέον, τα γλυκά χωρίς ζάχαρη βρίσκονται παντού γύρω μας και οι επιλογές είναι πολλές. Ωστόσο, εάν θέλουμε να ερμηνεύσουμε σωστά μια διατροφική ετικέτα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από το θέμα.

Όπως είδαμε πιο πάνω, τα γλυκά έχουν δυο παράγοντες οι οποίοι δεν είναι επιθυμητοί:

  • τη ζάχαρη
  • τα λιπαρά

Συνεπώς, όταν διαβάζουμε μια διατροφική ετικέτα πρέπει να βλέπουμε εάν πραγματικά δεν περιέχεται ζάχαρη. Τη ζάχαρη θα την καταλάβουμε στο πεδίο «απλά σάκχαρα ή απλοί υδατάνθρακες» και θα τη δούμε γραμμένη και με άλλα ονόματα όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη και γενικά ουσίες οι οποίες έχουν την κατάληξη -όζη, παραπέμπουν σε ζάχαρη!

Το δεύτερο πεδίο που μας ενδιαφέρει είναι τα λιπαρά. Είναι πολύ δύσκολο ένα γλυκό να μην περιέχει ούτε ζάχαρη ούτε λιπαρά, και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και ένα γλυκό να μην περιέχει ζάχαρη, θα περιέχει αρκετά λιπαρά.

Μπορείτε να κάνετε ένα πρώτο πείραμα συγκρίνοντας μια σοκολάτα με στέβια (η οποία πραγματικά δεν περιέχει ζάχαρη) με μια κανονική σοκολάτα. Εάν το κάνετε, θα δείτε ότι οι θερμίδες είναι σχεδόν ίδιες με μικρές αποκλίσεις. Έτσι, λοιπόν, κατανοούμε ότι τα γλυκά χωρίς ζάχαρη εξακολουθούν να έχουν τις περισσότερες φορές λιπαρά, γι΄αυτό και έχουν την ίδια επίδραση στην αύξηση βάρους.

Απαγορεύονται τα γλυκά;

Σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε να δαιμονοποιήσουμε τα γλυκά ή να περάσουμε το μήνυμα ότι απαγορεύονται. Όλα τα επιτρέπονται στη διατροφή μας και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όταν τα επιθυμούμε πραγματικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν περισσότερες θετικές επιδράσεις στη διατροφή μας και είναι καλό να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση και κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν περισσότερες αρνητικές επιδράσεις και είναι καλό να τα καταναλώνουμε περιστασιακά.

Τα γλυκά ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Φυσικά μπορούμε να τα καταναλώνουμε αρκεί η κατανάλωση να μην είναι συστηματική και σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό που είναι καλό να θυμάστε είναι ότι βιολογικά είμαστε φτιαγμένοι ώστε να μας καλύπτουν μικρές ποσότητες γλυκού. Απλώς, έχουμε αποσυντονιστεί με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και, κυρίως, με τον λανθασμένο τρόπο σκέψης γύρω από το φαγητό.

Όσο βλέπουμε τα γλυκά ως απαγορευμένα, τόσο η επιθυμία μας γι΄αυτά θα αυξάνεται. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χαλαρώσουμε, να μην εστιάζουμε τη σκέψη μας γύρω από αυτό και όταν μια στο τόσο επιθυμούμε ένα γλυκό να το καταναλώσουμε και απλώς να προχωρήσουμε κανονικά τη ζωή μας!

Και εάν θέλω γλυκό σε καθημερινή βάση;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν γλυκές γεύσεις σε καθημερινή βάση. Δεν είναι στο μυαλό τους! Πραγματικά μπορεί να υπάρχουν οργανικοί λόγοι οι οποίοι τους ωθούν στο να έχουν ανάγκη το γλυκό.

Οπότε εάν κανείς ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που αισθάνονται καθημερινά και επιτακτικά την ανάγκη για γλυκό θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν Διαιτολόγο Διατροφολόγο, ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν κάνει λανθασμένες διατροφικές επιλογές και ότι καλύπτει διατροφικά τις ανάγκες του. Οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές και οι κακοί συνδυασμοί τροφών μπορούν όντως να μας προκαλέσουν τάση για γλυκό. Εάν ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κρίνει ότι υποβόσκει και κάποιο ιατρικό ζήτημα, θα παραπέμψει και στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνοψίζοντας θα πρέπει να θυμόμαστε πως τα γλυκά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος και της επίδρασης που έχουν στο σάκχαρο του αίματος μας δε μας χορταίνουν, μας προσθέτουν πολλές θερμίδες και πολλές φορές μπορεί να μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό μας οδηγούν στην αύξηση του βάρους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γλυκά χωρίς ζάχαρη γιατί συνήθως εξακολουθούν να είναι υψηλά σε λίπος. Εάν παρατηρείτε ότι επιθυμείτε γλυκό σε καθημερινή βάση, συζητήστε το με έναν διατροφολόγο, ώστε μαζί να βρείτε την λύση στο πρόβλημα σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.