ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Οι ΗΠΑ πήραν 300 εκατ, ευρώ από τη Novartis χάρη στον Παύλο Σαράκη. Η Ελλάδα τι ακριβώς πήρε, είπαμε;

Η μείωση του κρέατος και των προϊόντων του έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μείωση θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων

Η μείωση του κρέατος και των προϊόντων του έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με νέα μελέτη

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μείωση κατά 30% της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τα οφέλη στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη κόκκινου κρέατος.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, που ονομάζεται μικροπροσομοίωση.

Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά ένα τρίτο του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε σε μία δεκαετία να αποτρέψει περισσότερα από:

  • 350.000 κρούσματα διαβήτη
  • 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου
  • 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου

Αντίστοιχα, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα:

  • 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη
  • 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων
  • 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου

Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα:

  • 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη
  • 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων
  • 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου

Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.