Κινδυνεύετε να έχετε υψηλή χοληστερόλη, εάν η κατάσταση εμφανίζεται σε πολλά μέλη της οικογένειάς σας. Αλλά και οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το τι τρώτε και πίνετε, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πιθανότητα να έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Εάν είστε άνω των 50 ετών και έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή χοληστερόλη, ή γνωρίζετε ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε τη νόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες διατροφικές αλλαγές μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή για να προλάβετε τα χειρότερα.
“Η κληρονομικότητα ευθύνεται εν μέρει σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά η διατροφή σας μπορεί επίσης να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης. Ορισμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά (όπως οι φυτικές ίνες, τα ακόρεστα λίπη, τα φρούτα και τα λαχανικά) μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης”, λέει.
Προσθέτει ότι αυτά τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά, είτε μειώνουν άμεσα τα σωματίδια χοληστερόλης, είτε προσκολλώνται σε αυτά, ώστε να εξαλειφθούν, ή εμποδίζουν την απορρόφησή τους.
“Από την άλλη πλευρά, η υψηλότερη πρόσληψη συνολικών θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή LDL (“κακής”) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στον οργανισμό, ενώ παράλληλα μειώνει τα επίπεδα της HDL (“καλής”) χοληστερόλης”, προσθέτει.
“Η υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη διατροφή μειώνει την HDL χοληστερόλη, ενώ αυξάνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και την παραγωγή της LDL χοληστερόλης στο ήπαρ”, λέει η δρ. Yawitz. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εξάλειψη των ροφημάτων με ζάχαρη είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες σε αυτά που πίνετε, για να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο μετά την ηλικία των 50 ετών.
Όπως εξηγεί η δρ. Yawitz, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σταδιακά σε δυσμενείς αλλαγές στη χοληστερόλη:
“Σε μια μεγάλη μελέτη, οι ενήλικες 50 ετών και άνω που έπιναν 350 ml ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά τριγλυκερίδια και 98% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου τέτοια ροφήματα”.
Και προσθέτει: “Συνήθως συμβουλεύω τους πελάτες μου να ξεκινήσουν αντικαθιστώντας μόνο ένα ποτό με ζάχαρη την ημέρα με νερό, σκέτο καφέ, ή τσάι χωρίς ζάχαρη”. Μόλις το πετύχετε αυτό, η δρ. Yawitz προτείνει να προσπαθήσετε να κάνετε το ίδιο με ένα ακόμα ζαχαρούχο ρόφημα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.