Τα καλαμαράκια ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής.
Είναι φθηνά, νόστιμα και μπορούμε να τα καταναλώσουμε ψητά στη σχάρα ή βραστά, μόνα τους ή σε μια μακαρονάδα θαλασσινών ή μια νόστιμη παέγια, ακόμα και ωμά ως σασίμι. Η αγαπημένη μας μορφή όμως είναι τα τηγανητά.
Αν και προφανώς το τηγάνισμα αυξάνει τις θερμίδες τους, δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα καταναλώνουμε τηγανητά μια-δυο φορές τον χρόνο, λένε οι ειδικοί. Το ερώτημα όμως είναι τι προσφέρουν στην υγεία και τι θέση μπορούν να έχουν γενικότερα στη διατροφή μας;
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια τα βραστά καλαμαράκια παρέχουν:
Παρέχουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:
Έχουν όμως και αρκετό αλάτι, καθώς παρέχουν 270 mg νάτριο. Περιέχουν επίσης καλές ποσότητες από άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως β-καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β12, νιασίνη, ψευδάργυρο κ.λπ.
Αντίστοιχα, τα τηγανητά καλαμαράκια παρέχουν 234 θερμίδες και 13,2 γραμμάρια λίπους. Είναι επίσης μειωμένη η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες (παρέχουν 13,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου). Παρατηρούνται επίσης αποκλίσεις και στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα καλαμαράκια περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές τους. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι γενικότερα το προφίλ των λιπιδίων τους ενισχύει την εγγενή ανοσία του οργανισμού. Τον βοηθά επίσης να αντιδρά καλύτερα στο στρες. Επιπλέον, μπορεί να μειώνουν τα λιπίδια (π.χ. χοληστερόλη) στο αίμα και να βελτιώνουν τη μνήμη και την προσοχή.
Μπορεί ακόμα να βελτιώνουν τον καρδιακό παλμό ηρεμίας και την συσσώρευση των αιμοπεταλίων στις γυναίκες. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειώνουν και τον κίνδυνο θρόμβωσης.
Μία μερίδα καλαμαράκια των 200 θερμίδων μπορεί να περιέχει έως 1,2 γρ. ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο σχεδόν ένα έκτο απ’ όσα χρειαζόμαστε την εβδομάδα (είναι περίπου 7-11 γραμμάρια).
Άλλα οφέλη
Μία μερίδα βραστά ή ψητά καλαμαράκια μπορεί να τροφοδοτήσει τον οργανισμό σας με αρκετό κάλιο, το οποίο βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς. Το ιχνοστοιχείο αυτό μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον.
Ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα καλαμαράκια, εξ άλλου, είναι απαραίτητος για γερό ανοσοποιητικό και ομαλή μεταβολική λειτουργία. Είναι επίσης σημαντικός για την καλή επούλωση των πληγών και υγιή αίσθηση γεύσης και όσφρησης.
Τα θαλασσινά περιέχουν επίσης επαρκείς ποσότητες από βιταμίνες, όπως η Β12, που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιό τους, εξ άλλου, είναι σημαντικό για την υγεία των μυών και των νεύρων.
Τα καλαμαράκια είναι επίσης πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών που συνδυάζονται με λίγα λιπαρά (όταν δεν είναι τηγανητά). Οι πρωτεΐνες είναι ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά. Τις χρειαζόμαστε καθημερινά για την ανάπτυξη και διατήρηση των μυών, των οστών, των αρθρώσεων και του δέρματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.