Τα ευρήματα μεγάλης μελέτης για τον αντίκτυπο που έχει μακροπρόθεσμα η δίαιτα στην υγεία. Τι έδειξε για όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και τι για όσους δεν έχουν ιατρικό λόγο να κάνουν δίαιτα.
Αν κάνετε δίαιτα για να χάσετε τα «περιττά» σας κιλά, βεβαιωθείτε ότι την χρειάζεστε στ’ αλήθεια. Ειδάλλως, μπορεί άθελά σας να υπονομεύετε την υγεία σας, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Αναλύοντας στοιχεία τριών δεκαετιών, που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, διαπίστωσαν πως η δίαιτα ωφελεί μακροπρόθεσμα μόνον όποιον την έχει ανάγκη από ιατρικής πλευράς. Οι δίαιτες της μόδας πριν από το ρεβεγιόν ή από το καλοκαίρι, για να φορέσει κάποιος ένα ρούχο, μπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση PLOS Medicine. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το αδυνάτισμα έχει ζωτική σημασία για την διαφύλαξη της υγείας των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ανθρώπων. Έτσι, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να το διερευνήσουν σε συνάρτηση με τον τύπου 2 διαβήτη.
Στην μελέτη τους ανέλυσαν στοιχεία από 197.290 εθελοντές, ηλικίας 24 ετών και άνω. Η πλειονότητα εξ αυτών (πάνω από το 80%) ήταν γυναίκες. Σχεδόν ο ένας στους τρεις είχαν προσπαθήσει να χάσουν βάρος, κατά την πρώτη τετραετία της παρακολούθησής τους.
Οι ερευνητές επικέντρωσαν την ανάλυσή τους σε όσους είχαν χάσει τουλάχιστον 4,5 κιλά. Αυτό είχε επιτευχθεί με διάφορους τρόπους:
Οι ερευνητές ήλεγξαν εκ νέου το σωματικό βάρος των εθελοντών τους 4 χρόνια αργότερα. Επιπλέον, εξέτασαν πόσοι από αυτούς έπασχαν από διαβήτη 24 χρόνια αργότερα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η δίαιτα μαζί με άσκηση ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσουν βάρος οι εθελοντές που ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ήταν επίσης ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουν το νέο βάρος μετά από 4 χρόνια. Στην πραγματικότητα, με τη βοήθειά του το μέσο βάρος ήταν μειωμένο στην τετραετία:
Αντιθέτως, ο συνδυασμός νηστείας, εμπορικών προγραμμάτων και χαπιών είχε την μικρότερη αποδοτικότητα μακροπρόθεσμα. Στην τετραετία συσχετίσθηκε με:
Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος είχαν αντίκτυπο στον κίνδυνο αναπτύξεως σακχαρώδους διαβήτη που διέτρεχαν οι εθελοντές. Στην πραγματικότητα, 24 χρόνια αργότερα οι παχύσαρκοι εθελοντές που είχαν αδυνατίσει αρκετά διέτρεχαν κατά 13% έως 21% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, αναλόγως με την δίαιτα που είχαν κάνει.
Αντίστοιχα, οι υπέρβαροι είχαν 9% έως 42% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Αντιθέτως, όσοι έκαναν δίαιτα παρότι δεν είχαν ιατρικό λόγο γι’ αυτό διέτρεχαν έως και 54% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.