Μια νέα έρευνα έρχεται να δικαιώσει όσους καταναλώνουν καφέ καθώς  αποδεικνύεται πως η κατανάλωση τριών με πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Στην παρατηρητική μελέτη εξετάστηκαν 1.719 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 1 έως 3, από την Ολλανδία. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αντιμετώπιζαν 32% μικρότερο κίνδυνο υποτροπής, συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Σύμφωνα με τον David A. Greenwald, διευθυντή Κλινικής Γαστρεντερολογίας και Ενδοσκόπησης στο Mount Sinai Hospital, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να γενικευθεί σε άλλους πληθυσμούς, αλλά υπάρχουν σίγουρα και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου. Περίπου το 20% με 30% των ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 1 έως 3 παρουσιάζουν υποτροπή, αλλά, σύμφωνα με τον Greenwald, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν υπόψη τα ευρήματα της παρούσας μελέτης κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του διατροφικού τους πλάνου.

Μπορεί ο καφές να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;
Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου στα άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου τρίτου σταδίου. Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2,5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, κατάφερε να μειώσει κατά 54% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Τέλος, μια άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2020, διαπίστωσε ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής σε άτομα με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι μελέτες, ωστόσο, για τον καφέ και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι στην ολότητά τους ασυνεπείς και δεν καταλήγουν όλες σε όμοια συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, μια ανάλυση μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2018 στην Ιαπωνία, δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο καφές επηρεάζει με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τον Greenwald, για την μείωση του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου, το σημαντικότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς είναι να ακολουθήσουν πιστά τις συστάσεις ενός καλού ογκολόγου, να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις αίματος για έλεγχο των επιπέδων του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA) και σε τακτικές απεικονιστικές μελέτες για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν υποτροπής.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία, οι ειδικοί θεωρούν ότι ορισμένα συστατικά του καφέ, όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη, μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου και να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις βλάβες. Σύμφωνα με τον Misagh Karimi, ιατρό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου του Ιδρύματος City of Hope Orange County Lennar στο Irvine της Καλιφόρνια, η κατανάλωση καφέ μειώνει το οξειδωτικό στρες, που προκαλεί καταστροφή των ιστών του σώματος. Επίσης, εικάζεται ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει τους μικροοργανισμούς του σώματος, με τρόπο που βελτιώνει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, αποτρέποντας την υποτροπή του καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσω πρόσθετης έρευνας πριν οι επιστήμονες κάνουν την οποιαδήποτε σύσταση και αυτό γιατί η μελέτη χαρακτηρίζεται από καποιους περιορισμούς όπως:

Οι ποσότητες του καφέ που αναφέρονται στη μελέτη βασίζονται σε αυτοαναφορές, οπότε ενδεχομένως να μην είναι ακριβείς.

Στην Ευρώπη οι κούπες του καφέ είναι μικρότερες συγκριτικά με άλλα μέρη του κόσμου, οπότε τα τρία με πέντε φλιτζάνια καφέ που αναφέρονται στη μελέτη, μπορεί να αντιστοιχούν σε λιγότερα φλιτζάνια σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν πουθενά αν ο καφές που κατανάλωναν ήταν με ή χωρίς καφεΐνη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;
Η γενετική, το οικογενειακό ιστορικό, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ηλικία, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παρόλο που τα ερευνητικά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρα για το κατά πόσον η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης και υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου, υπάρχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, διάφορες άλλες στρατηγικές που μειώνουν τον κίνδυνο, όπως:

-Τακτική σωματική άσκηση
-Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους (Δείκτης Μάζας του Σώματος: 30)
-Αποφυγή αλκοόλ (Όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες)
-Διακοπή καπνίσματος (Διαβάστε επίσης: Διακοπή καπνίσματος και σύντομες παρεμβάσεις)
-Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φτωχή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα (Διαβάστε επίσης: 3 εύκολα βήματα για υγιεινή διατροφή)
-Τακτικός προληπτικός έλεγχος για άτομα 45 ετών και άνω ή προληπτικός έλεγχος πριν την ηλικία των 45 ετών για άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με τον Karimi, τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η τακτική υποβολή σε προληπτικό έλεγχο, όπως αυτός συνηστάται από τον γιατρό, ανάλογα με τον προσωπικό κίνδυνο που διατρέχει ο εκάστοτε ασθενής.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλεί συμπτώματα που πολλές φορές αποδίδονται λανθασμένα σε άλλες καταστάσεις υγείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι τα ακόλουθα:
-Αιματηρά κόπρανα
-Επίμονες αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως επίμονη δυσκοιλιότητα ή επίμονη διάρροια
-Κοιλιακός πόνος χωρίς προφανή αιτία
-Στομαχικό φούσκωμα που διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα, το οποίο τείνει να χειροτερεύει και να συνοδεύεται από εμετό και αιματηρά κόπρανα
-Ανεξήγητη απώλεια βάρους
-Εμετός χωρίς προφανή αιτία, που διαρκεί για 24 ώρες
-Κόπωση
-Αίσθημα δύσπνοιας