ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ωραίος ο Α.Σαμαράς στην ομιλία του! Νόμιζες, ακούγοντάς τον, ότι διάβαζες τα ρεπορτάζ του pronews.gr. Welcome to the club!

Καρότα baby: Ποια ποσότητα μπορεί να ωφελήσει γρήγορα την υγεία και με ποιον τρόπο

Τα καροτενοειδή (ή καροτινοειδή) είναι η χρωστική ουσία που προσδίδει ζωηρό κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά

Καρότα baby: Ποια ποσότητα μπορεί να ωφελήσει γρήγορα την υγεία και με ποιον τρόπο

Αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά, βάλτε τα καρότα baby στη ζωή σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως  αν τρώτε καρότα baby, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες θα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα επίπεδα των ωφέλιμων καροτενοειδών στο δέρμα σας.

Και δεν χρειάζεται να τα τρώτε καθημερινά.

Τα καροτενοειδή (ή καροτινοειδή) είναι η χρωστική ουσία που προσδίδει ζωηρό κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία και αποτελούν σημαντικό δείκτη της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών. Και αυτό διότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να τα λάβει μόνο μέσω της τροφής.

«Τα καροτενοειδή δεν συντίθενται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό τον λόγο αποθηκεύονται στο δέρμα μας και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως δείκτη της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Σάμφορντ, στην Αλαμπάμα.

Η νέα μελέτη έδειξε πως «όσοι τρώνε καρότα baby τρεις φορές την εβδομάδα παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών. Έχουν επίσης αυξημένη αντιοξειδωτική δραστηριότητα», πρόσθεσε. «Αυτό είναι σημαντικό διότι σημαίνει πως έχουν χαμηλότερη φλεγμονή στον οργανισμό τους. Έτσι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (NUTRITION 2024). Το συνέδριο διεξάγεται στο Σικάγο.

Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 60 νεαρούς εθελοντές, τους οποίους χώρισαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Κάθε μία έπρεπε να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διατροφική παρέμβαση για τέσσερις εβδομάδες.

Η πρώτη ομάδα έτρωγε μήλα Granny Smith. Αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου με την οποία συγκρίθηκαν οι υπόλοιπες τρεις.

Η δεύτερη ομάδα έτρωγε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από 100 γραμμάρια ψιλοκομμένα καρότα baby (περίπου μισό φλιτζάνι). Η τρίτη ομάδα έπαιρνε μία πολυβιταμίνη που περιείχε βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο). Η ουσία αυτή είναι ένα καροτενοειδές. Τέλος, η τέταρτη ομάδα έτρωγε καρότα baby και έπαιρνε την πολυβιταμίνη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έτρωγαν τα καρότα baby παρουσίασαν αύξηση κατά 10,8% στα επίπεδα των καροτενοειδών στο δέρμα τους. Η αύξηση έφτασε στο 21,6% σε όσους έπαιρναν ταυτοχρόνως και την πολυβιταμίνη με την βήτα-καροτίνη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο δεν υπήρξε ιδιαίτερη διαφορά στους εθελοντές που έπαιρναν σκέτη την πολυβιταμίνη. «Δεν γνωρίζουμε γιατί ακριβώς συνέβη αυτό. Θα αποτελέσει το επόμενο αντικείμενο διερεύνησης της μελέτης μας», είπε η ειδικός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.