Τα κάστανα παραμένουν μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ – δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους όταν μαγειρεύονται.
Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών. Στην πραγματικότητα, μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα καλύπτει το 35% με 45% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C.
Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C αν τα βράσετε ή τα ψήσετε, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν το 15% με 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Για να κρατήσουν περισσότερη βιταμίνη C κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να τα αποξηράνετε.
Κάστανα: Τα οφέλη για την υγεία
Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς
Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα που περιέχουν, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η καρδιακή νόσος ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κάστανα αποτελούν καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς σας.
Βελτίωση της πέψης
Τα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης σας. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερό σας. Τα κάστανα είναι επίσης χωρίς γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή για τα άτομα με κοιλιοκάκη.
Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα σας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει ότι το σώμα σας απορροφά αργά τα άμυλα. Αυτό βοηθά να αποφεύγετε απότομες αυξήσεις του σακχάρου, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (54). Τα τρόφιμα που αξιολογούνται χαμηλότερα στον γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν τα τρώτε.
Θερμίδες
Τα κάστανα έχουν λιγότερες θερμίδες από πολλούς άλλους ξηρούς καρπούς. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, φαινολών και βιταμίνης C.
Επιπλέον, περιέχουν ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως:
Ένα τέταρτο της κούπας ψημένα κάστανα περιέχει:
Θερμίδες: 88
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Ζάχαρη: 4 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα
Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμα
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε τα κάστανα ωμά
Τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, περιέχουν ταννικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του στομάχου, ναυτία ή ηπατική βλάβη εάν έχετε ηπατική νόσο ή αντιμετωπίζετε πολλά προβλήματα με τα νεφρά.
Πώς να ετοιμάσετε τα κάστανα
Δεδομένου ότι τα ωμά κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πικρές τανίνες, ίσως προτιμάτε να τα ψήσετε πριν τα φάτε. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και προσθέτει μια πινελιά γλυκύτητας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.