ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ειδικό ρόλο «κατευνασμού» των βουλευτών της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα...
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Κατεψυγμένα λαχανικά: Αξίζει να τα επιλέξουμε; – Ποιες οι διαφορές τους με τα φρέσκα

Ποια είναι πιο θρεπτικά;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Αξίζει να τα επιλέξουμε; – Ποιες οι διαφορές τους με τα φρέσκα

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα και αν αξίζει να τα αγοράσουμε.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι συνήθως φθηνότερα από τα φρέσκα και είναι πιο εύκολο να τα μαγειρέψουμε ή να τα προσθέσουμε σε κάποιο φαγητό, καθώς είναι πλυμένα και καθαρισμένα.

Όσον αφορά τα φρέσκα, όταν τα αγοράζουμε και μέχρι να τα αποθηκεύσουμε μπορεί να χάσουν κάποιες από τις βιταμίνες που έχουν. Για παράδειγμα, όσο πιο σύντομα μετά την συγκομιδή καταψυχθούν τα τρόφιμα, τόσες περισσότερες βιταμίνες C και E «κρατάνε». Ένα φρέσκο λαχανικό «κάθεται» για ώρες μετά τη συγκομιδή στα ράφια μέχρι να το αγοράσουμε, χάνοντας πιθανότατα πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα το λαχανικό. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τη θρεπτική αξία ορισμένων λαχανικών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο μπρόκολο ήταν υψηλότερο σε ριβοφλαβίνη, σε σύγκριση με το φρέσκο ​​μπρόκολο, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια ήταν χαμηλότερα σε αυτή τη βιταμίνη. Από την άλλη, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα καρότα και το σπανάκι ήταν χαμηλότερα σε βήτα καροτίνη, δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα κατεψυγμένα και φρέσκα φασολάκια και το σπανάκι.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο λάχανο περιείχε υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το φρέσκο ​​λάχανο, υποδηλώνοντας ότι η κατάψυξη μπορεί ακόμη και να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ορισμένων λαχανικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα άλλο πλεονέκτημα των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων είναι η δυνατότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.