Πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα και αν αξίζει να τα αγοράσουμε.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι συνήθως φθηνότερα από τα φρέσκα και είναι πιο εύκολο να τα μαγειρέψουμε ή να τα προσθέσουμε σε κάποιο φαγητό, καθώς είναι πλυμένα και καθαρισμένα.

Όσον αφορά τα φρέσκα, όταν τα αγοράζουμε και μέχρι να τα αποθηκεύσουμε μπορεί να χάσουν κάποιες από τις βιταμίνες που έχουν. Για παράδειγμα, όσο πιο σύντομα μετά την συγκομιδή καταψυχθούν τα τρόφιμα, τόσες περισσότερες βιταμίνες C και E «κρατάνε». Ένα φρέσκο λαχανικό «κάθεται» για ώρες μετά τη συγκομιδή στα ράφια μέχρι να το αγοράσουμε, χάνοντας πιθανότατα πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα το λαχανικό. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τη θρεπτική αξία ορισμένων λαχανικών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο μπρόκολο ήταν υψηλότερο σε ριβοφλαβίνη, σε σύγκριση με το φρέσκο ​​μπρόκολο, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια ήταν χαμηλότερα σε αυτή τη βιταμίνη. Από την άλλη, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια, τα καρότα και το σπανάκι ήταν χαμηλότερα σε βήτα καροτίνη, δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα κατεψυγμένα και φρέσκα φασολάκια και το σπανάκι.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο λάχανο περιείχε υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το φρέσκο ​​λάχανο, υποδηλώνοντας ότι η κατάψυξη μπορεί ακόμη και να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ορισμένων λαχανικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα άλλο πλεονέκτημα των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων είναι η δυνατότητα μείωσης της σπατάλης τροφίμων, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή.