Τα Κούλουμα παραδοσιακά σχετίζονται με φαγητά που συνήθως τρώμε τη Σαρακοστή, όπως την ταραμοσαλάτα, τον χαλβά, τα τηγανητά καλαμαράκια και πολλά άλλα. Πόσες θερμίδες περιέχουν όμως;
Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε ένα από τα σαρακοστιανά είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο ταραμάς λ.χ. είναι τα αυγά των ψαριών (αυγοτάραχο). Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι, μεταξύ άλλων, απαραίτητα για γερά οστά, υγιείς μυς και προστασία από την καρδιαγγειακή νόσο.
Αντίστοιχα, το ταχίνι περιέχει ωφέλιμα λιπαρά, πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έτσι μειώνει, μεταξύ άλλων, τη χοληστερόλη και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Τα, δε, θαλασσινά είναι πλούσια σε προστατευτικά συστατικά (π.χ. ασβέστιο, κάλλιο, μαγνήσιο κ.λπ.). Ωστόσο το τηγάνισμα καταστρέφει κάποια από τα συστατικά τους.
Οι πρωταθλητές
Ωστόσο, τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα συχνά είναι πλούσια σε θερμίδες και ενίοτε σε αλάτι (π.χ. ταραμάς). Όταν μάλιστα είναι τηγανητά ή συνδυάζονται με ζυμαρικά, οι θερμίδες τους αυξάνονται.
Στη συνέχεια παρατίθενται οι θερμίδες των πιο αγαπημένων μας σαρακοστιανών, με βάση μετρήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχουν υπολογιστεί ανά 100 γραμμάρια τροφίμου έτοιμου για κατανάλωση (εκτός κι αν αναγράφεται άλλη ποσότητα).
- Χαλβάς με ταχίνι = έως 590 (αναλόγως με το είδος και αν περιέχει ζάχαρη ή όχι)
- Νηστίσιμα σκαλτσούνια = 529
- Παστέλι με σησάμι = 450
- Ταραμοσαλάτα = 406 (1 κουταλιά της σούπας έχει 120-125 θερμίδες)
- Μουστοκούλουρα = 381
- Καλαμάρια τηγανητά = 380
- Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι = 375 (οι θερμίδες είναι ανά μερίδα εστιατορίου)
- Χαλβάς σιμιγδαλένιος = 299
- Μύδια τηγανητά = 282
- Πατάτες τηγανητές = 280
Θαλασσινά, λαχανικά και όσπρια
- Μελιτζάνες τηγανητές = 256
- Πιπεριές τηγανητές = 240
- Χταπόδι κοκκινιστό = 226 (οι θερμίδες είναι ανά μερίδα εστιατορίου)
- Χταπόδι βραστό = 208
- Φασόλια γίγαντες πλακί = 160
- Σουπιές με ρύζι = 157
- Μελιτζανοσαλάτα = 157
- Καλαμάρια βραστά με σπανάκι – 150
- Γαρίδες βραστές = 148
- Φάβα κίτρινη βραστή = 147
- Σουπιές βραστές = 144
- Σουπιές κοκκινιστές = 140
- Βραστά φασόλια γίγαντες = 135
- Γεμιστά με ρύζι = 132
- Ελαιόλαδο = 130 (θερμίδες ανά 1 κουταλιά της σούπας)
- Καλαμάρι ψητό = 90
- Πατάτες βραστές (χωρίς λάδι) = 90
- Κολοκυθάκια βραστά (σκέτα) = 20
- Χόρτα βρασμένα (σκέτα) = 15-34 (βλήτα, ραδίκια, αντίδια, γλιστρίδα, σταμναγκάθι – οι θερμίδες εξαρτώνται από το είδος)