Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι που τρώνε καθημερινά κρουασάν, μπισκότα ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, ακόμα και εάν δεν πάρουν βάρος.
Μάλιστα αυτό δεν σημαίνει σε βάθος χρόνου. Λιγότερος από ένας μήνας είναι αρκετός για να γίνουν εμφανείς κάποιες δυσάρεστες αλλαγές στις αιματολογικές εξετάσεις τους.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μικρή μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2024). Το συνέδριο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Από τη μία ζήτησαν να ακολουθήσει για 24 ημέρες μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, που προέρχονταν από τρόφιμα όπως:
Οι υπόλοιποι εθελοντές κατανάλωναν την ίδια ποσότητα λίπους. Εν τούτοις έτρωγαν πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα πολυακόρεστα από ψάρια, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο κ.λπ.
Κατά την έναρξη της μελέτης και μετά την ολοκλήρωσή της, οι επιστήμονες κατέγραψαν το σωματικό βάρος όλων των εθελοντών. Τους υπέβαλλαν επίσης σε εξετάσεις αίματος και σε μαγνητικές τομογραφίες.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 24 εθελοντές. Ο αριθμός των θερμίδων που κατανάλωναν ήταν ελεγχόμενος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πήραν βάρος. Ωστόσο σε όλους υπήρχαν εμφανείς διαφορές στα επίπεδα διαφόρων δεικτών της καρδιαγγειακής υγείας.
Τα ευρήματα
Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα είχαν σαφή επιδείνωση σε βασικούς δείκτες της υγείας τους. Οι τομογραφίες τους έδειξαν επίσης αλλαγές που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών προβλημάτων. Ειδικότερα είχαν:
Η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Αντιθέτως, οι εθελοντές που έτρωγαν τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά παρουσίασαν μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης κατά 10%. Παρουσίασαν επίσης αυξημένη διάσπαση των λιπών και μετατροπή τους σε ενέργεια από τα κύτταρα της καρδιάς.
Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίο μία διατροφή πλούσια σε υγιεινά λιπαρά βοηθεί τον οργανισμό να μειώνει τα λιπίδια (π.χ. χοληστερόλη) στο αίμα, εκτιμούν οι ερευνητές.
Σημασία έχει το είδος
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «το σημαντικό για την υγεία της καρδιάς είναι περισσότερο το είδος του λίπους που καταναλώνουμε, παρά η ποσότητα», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Nikola Srnic, μεταπτυχιακός φοιτητής Καρδιαγγειακής Επιστήμης στην Οξφόρδη.
«Το πιο σημαντικό εύρημα, όμως, είναι πόσο γρήγορα συμβαίνουν οι επιζήμιες ή ωφέλιμες αλλαγές», πρόσθεσε. «Τρεις εβδομάδες είναι αρκετές για να αυξηθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, ακόμα και αν δεν αλλάξει το σωματικό βάρος. Είναι όμως αρκετές και για να μειωθεί ο κίνδυνος αυτός. Εξαρτάται από τις διατροφικές επιλογές που θα κάνει κανείς».
Επειδή, πάντως, η μελέτη ήταν μικρή, τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες, πρόσθεσε.
Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.