Τα αμυλούχα σνακ, ειδικά αυτά που κατασκευάζονται από λευκές πατάτες – όπως τα πατατάκια- μπορούν μικρύνουν τη διάρκεια ζωής σας αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
Οι ερευνητές εξέτασαν λίγο περισσότερο από 21.000 συμμετέχοντες σε μια μεγάλη έρευνα διατροφής στις ΗΠΑ, από το 2003 έως το 2014.
Η έρευνα
Κατηγοριοποιώντας τα διατροφικά τους πρότυπα, ανέλυσαν τι είδους τρόφιμα καταναλώθηκαν σε κάθε γεύμα και τα επακόλουθα αποτελέσματα για την υγεία στο τέλος της περιόδου έρευνας.
Εκείνοι που έτρωγαν αμυλούχα σνακ (αντί για σνακ από σπόρους, φρούτα ή γαλακτοκομικά) είχαν έως και 57% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο.
Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που έτρωγαν πιο υγιεινά είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν όχι μόνο καρδιακά προβλήματα αλλά και καρκίνο.
Αν και άλλα είδη τροφίμων αύξησαν τον κίνδυνο, ιδιαίτερα οι εξευγενισμένοι κόκκοι και το σκληρό κρέας, τα αμυλούχα σνακ ήταν τα πιο επικίνδυνα.
Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα φαινόταν να είναι υψηλότερος για όσους έτρωγαν ένα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο αμέσως μετά από ένα γεύμα.
«Εάν τρώτε ένα γεύμα “δυτικού τύπου” που είναι πλούσιο σε επεξεργασμένους κόκκους, τυρί, πρόσθετα σάκχαρα, αλλαντικά και στερεά λίπη, ένα σνακ που έρχεται μέσα στις επόμενες δύο ώρες μπορεί να κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξημένα – κάτι που είναι δύσκολο για την καρδιά σας. Οι λευκές πατάτες περιέχουν διαιτητικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο.