Η κινόα όπως ήδη θα γνωρίζετε θεωρείται υπερτροφή, καθώς περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα, ενώ η ποιότητα των πρωτεϊνών της μοιάζει με αυτή του γάλακτος.
Πέρα από το ότι είναι μια νόστιμη, χορταστική και ευέλικτη προσθήκη τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα, η κινόα είναι μια διατροφική δύναμη που δικαίως κέρδισε τη θέση της στις υπερτροφές.
Σύμφωνα με την διαιτολόγο Brianna Wieser, «η κινόα βρίσκεται σε ένα δικό της πρωτάθλημα όταν πρόκειται για δημητριακά ολικής αλέσεως».
Σήμερα, η κινόα προσφέρει μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση σε (επεξεργασμένα) τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά.
Πηγαίνοντας πίσω στην προέλευσή της, η κινόα είναι ένα αρχαίο δημητριακό ιθαγενές στη Νότια Αμερική. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι καλλιεργήθηκε για κατανάλωση από τους κατοίκους της Βολιβίας και του Περού μεταξύ 3.000 και 5.000 π.Χ.
Οι κύριοι τύποι κινόα που θα δεις σήμερα στην αγορά είναι λευκές, κόκκινες και μαύρες ποικιλίες, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μείγματα κινόα τριών χρωμάτων.
Ενώ καθένας από αυτούς τους τύπους κινόα θα έχει ελαφρώς διαφορετικές γευστικές νότες, μπορείς γενικά να περιμένεις ότι η κινόα θα φέρει μια ήπια, ελαφρώς ξηρή γεύση στις συνταγές σου.
Ποια είναι τα οφέλη της κινόα
1. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης
Την εποχή που η κινόα έγινε τόσο μοντέρνα, η διατροφή με βάση τα φυτά κέρδιζε δημοτικότητα και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Σε αντίθεση με πολλές άλλες επιλογές δημητριακών ολικής αλέσεως, η κινόα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη.
Αυτό σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης που δημιουργούν όλες τις ζωτικές δομές στο σώμα μας. Από τα 20 αμινοξέα που υπάρχουν, τα εννέα δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό και πρέπει να καταναλωθούν.
2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη
Όταν πρόκειται για φυτικές ίνες, η κινόα αποδίδει. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα παρέχει πέντε έως έξι γραμμάρια φυτικών ινών, μειώνοντας σημαντικά τα συνιστώμενα 25 έως 35 συνολικά γραμμάρια που πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα.
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη υδατανθράκων, οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία του εντέρου, τη διαχείριση της χοληστερόλης και τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, η κινόα είναι μια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενός αντιφλεγμονώδους λίπους που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, βοηθώντας στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
3. Είναι πλούσια σε διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά
Η κινόα όχι μόνο προσφέρει τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά—πρωτεΐνες, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες —αλλά εξίσου μετράει και όταν πρόκειται για μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται για να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Εδώ είναι μερικές βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται στην κινόα:
4. Είναι γεμάτη με φυτοχημικά
Όσον αφορά τα φυτά, η διατροφή τους υπερβαίνει κατά πολύ τη σύνθεση μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών. Τα φυτοχημικά είναι φυτικές ενώσεις που περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές ομάδες αντιοξειδωτικών.
Σε αυτό το σημείο, υπάρχουν ήδη πάνω από 10.000 γνωστές φυτοχημικές ουσίες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που σταματούν τη χημική αντίδραση γνωστή ως οξείδωση που παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Η κινόα έχει βρεθεί ότι είναι μια εξαιρετική πηγή των φυτοχημικών ουσιών κερκετίνη και καμπφερόλη , μεταξύ άλλων.
Η κερσετίνη είναι ένας δυνητικός ενισχυτής του ανοσοποιητικού και αντιφλεγμονώδης παράγοντας, που έχει βρεθεί ότι είναι προστατευτικός έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
5. Προωθεί ένα υγιές έντερο
Για όσους παλεύουν με γαστρεντερικά προβλήματα, η κινόα είναι επίσης για εσάς. Είναι ένας προσιτός, φυσικά, χωρίς γλουτένη δημητριακός που ήδη γνωρίζουμε ότι προσφέρει με τον τρόπο των σύνθετων υδατανθράκων.
Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στην κινόα όχι μόνο βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης, αλλά λειτουργούν και ως φυσικό πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα υγιή βακτήρια στο έντερο σου.
6. Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζονται με βελτιωμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη ή στη βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη.
Η κινόα, συγκεκριμένα, έχει μελετηθεί σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2, και βρέθηκε ότι συνδέεται με μειωμένες αιχμές σακχάρου στο αίμα και με συνολικό μειωμένο κίνδυνο της νόσου με τακτική κατανάλωση. Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και το υγιές λίπος που περιέχει, καθώς αυτά τα τρία στοιχεία είναι γνωστό ότι επιβραδύνουν την πέψη, ρυθμίζοντας φυσικά το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.