Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται για πονοκεφάλους όταν πίνουν κόκκινο κρασί, αλλά όχι όταν πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά, και τώρα η επιστήμη αρχίζει να καταλαβαίνει γιατί.
Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports διερεύνησε μια υπόθεση ότι το έναυσμα για πονοκεφάλους μπορεί να είναι μια φλαβανόλη που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί που ονομάζεται κερσετίνη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό σε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Ενώ τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται γενικά ευεργετικά, στην περίπτωση αυτή η κερκετίνη μετατρέπεται σε γλυκουρονίδιο κερκετίνης, το οποίο παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει το αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει συσσώρευση ακεταλδεΰδης, μιας τοξίνης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ναυτία και άλλα συμπτώματα.
Γιατί λοιπόν κάποιοι άνθρωποι τείνουν να έχουν πονοκεφάλους ενώ άλλοι όχι;
Μπορεί να έχει να κάνει με την ικανότητά τους να διασπούν φυσικά την ακεταλδεΰδη. Περίπου το 8 τοις εκατό του πληθυσμού έχει έλλειψη σε ALDH2, ένα ένζυμο που μπορεί να διαταράξει την τοξίνη. Η κερσετίνη αναστέλλει περαιτέρω το ένζυμο, οδηγώντας σε συμπτώματα.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση: τα επίπεδα κερσετίνης στο κρασί. Τα σταφύλια που εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως τείνουν να έχουν περισσότερο από αυτό.
Προς το παρόν, αυτό είναι απλώς μια υπόθεση. Οι ερευνητές του UC Davis σχεδιάζουν μια μικρή δοκιμαστική μελέτη σε ανθρώπους για να εξετάσουν πώς τα επίπεδα κερκετίνης στο κρασί επηρεάζουν τους πονοκεφάλους. Εάν κάποιος υποφέρει από συμπτώματα, μπορεί να έχει καλύτερη τύχη με το λευκό κρασί, το οποίο συνήθως περιέχει πολύ λιγότερες φλαβανόλες.