ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μην είστε βέβαιοι ότι ο Β.Πούτιν έθεσε θέμα δραχμής για την Ελλάδα... «στο άσχετο»!
prodeals

Λατρεύετε το σούσι; – Δείτε πως μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό

Τα ωμά ψάρια είναι λιγότερο εύπεπτα από τα μαγειρεμένα ψάρια

Λατρεύετε το σούσι; – Δείτε πως μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό

Το σούσι είναι μια δημοφιλή γαστρονομική επιλογή ωστόσο η τακτική κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να ενέχει ορισμένους κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παρακάτω, ακολουθούν ορισμένοι λόγοι, για τους οποίους συνιστάται να μην κάνεις τα ωμά ψάρια συχνό μέρος της διατροφής σου.

Βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις

Τα ωμά ψάρια, ιδίως από πηγές γλυκού νερού, μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Η κατανάλωση αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικές επιπλοκές για την υγεία.

Πιθανότητα τροφιμογενών ασθενειών

Τα ωμά ψάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση τους αλλά και κατά την μαγειρική. Ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών, όπως η σαλμονέλα και ο νοροϊός, αυξάνεται σημαντικά αν καταναλώνεις τακτικά ωμά ψάρια.

Περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ορισμένα είδη ψαριών, ακόμη και όταν σερβίρονται ωμά, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη που μπορεί να είναι επιβλαβής, ιδίως για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Η τακτική κατανάλωση ωμών ψαριών, ιδίως ποικιλιών που είναι γνωστές για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο (όπως ο σολωμός), μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υδραργύρου στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες σε ορισμένους τύπους πρωτεϊνών ψαριών και η κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ήπιες όπως κνησμός και πρήξιμο έως σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, οι οποίες απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Πεπτικές προκλήσεις

Τα ωμά ψάρια είναι λιγότερο εύπεπτα από τα μαγειρεμένα ψάρια. Το μαγείρεμα των ψαριών βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στην εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων, διευκολύνοντας την επεξεργασία τους από το πεπτικό σύστημα. Η συχνή κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές ενοχλήσεις για ορισμένα άτομα.

Προβλήματα βιωσιμότητας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η υπεραλίευση και οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές συμβάλλουν στην εξάντληση των θαλάσσιων πόρων. Η συχνή κατανάλωση ωμών ψαριών μπορεί να συμβάλει σε αυτά τα ζητήματα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ορισμένα είδη. Η επιλογή ψαριών που προέρχονται από βιώσιμες πηγές και η επιλογή μαγειρεμένων εναλλακτικών λύσεων μπορεί να είναι μια πιο περιβαλλοντικά συνειδητή επιλογή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.