Το λούπινο, αδιαμφισβήτητα, δεν είναι από τα όσπρια που προτιμούμε, ωστόσο πρέπει να τονισθεί πώς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Πρόκειται για φυτό που ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Υπάρχουν 300 είδη του φυτού και φύεται σε περιοχές της παραμεσόγειας Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Η καλλιέργεια του λούπινου στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί μιας και το θεωρούσαν ευτελές προϊόν.
Περιέχει ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος, το κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη.
Μάλιστα, έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια και θεωρείται πολύ καλή πηγή μαγνησίου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα φλιτζάνι προσφέρει 90mg, το οποίο αποτελεί περίπου το 22% της πρόσληψης μαγνησίου που συνιστάται καθημερινά για τους άνδρες και για τις γυναίκες.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι κατάλληλο και για τους διαβητικούς ή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως ιδανική τροφή για τη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης.
Πώς μπορεί να γίνει η κατανάλωσή του;
Μπορούμε να τα καταναλώσουμε δαγκώνοντας ένα μικρό σημείο του φλοιού με τα δόντια και πιέζοντας το σπόρο από την αντίθετη πλευρά, έτσι ώστε να αφαιρεθεί από τον φλοιό.
Βέβαια, όποιος το επιθυμεί μπορεί να το καταναλώσει και με τον φλοιό.
Επίσης, μπορεί να μετατραπεί σε αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ψωμιού ή να μαγειρευτεί αφού μουλιάσει αρκετά και βράσει.