Η μάκα είναι ένα ποώδες φυτό το οποίο φύεται σε μεγάλα υψόμετρα στο Περού και η ιστορία της στη μαγειρική μετράει σχεδόν 2.000 χρόνια.
Χρησιμοποιείται σε σούπες και χυμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια καταναλώνεται ως υπερτροφή σε μορφή συμπληρωμάτων.
Τα καταστήματα υγιεινής διατροφής πωλούν ακατέργαστη σκόνη και κάψουλες ρίζας μάκα, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει τη μνήμη και τη γυναικεία γονιμότητα και πολλά άλλα.
Η μάκα θεωρείται προσαρμογόνο και λέγεται ότι βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες.
Παλαιότερες έρευνες υποστήριζαν ότι η μάκα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ή να θεραπεύσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία που προκαλείται από αντικαταθλιπτικά στις γυναίκες, αλλά οι περισσότερες μελέτες για τη μάκα έγιναν σε πειραματόζωα.
Η έρευνα σε ζώα έχει δείξει ότι η ρίζα μάκα υποστηρίζει την εξισορρόπηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που ορισμένες γυναίκες βλέπουν βελτίωση της γονιμότητας και άλλες ανακουφίζονται από τα συμπτώματα της περιόδου, της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης όταν παίρνουν ρίζα μάκα.
Επειδή η ρίζα μάκα είναι βρώσιμη, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωσή της είναι μικροί. Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζετε ότι όταν κάποιο τρόφιμο παρασκευάζεται σε μορφή σκόνης ή καψουλών, μπορεί να είναι πιο συμπυκνωμένο από ό,τι είναι στην αρχική φυσική του κατάσταση.
Η ρίζα μάκα πωλείται κυρίως σε μορφή σκόνης και σε κάψουλες. Πολλοί προτιμούν τις κάψουλες, καθώς η ωμή μάκα μπορεί να έχει έντονη, πικρή γεύση, αλλά τα οφέλη είναι πιθανώς τα ίδια.
Η μάκα μπορεί να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, αλλά είναι προτιμότερο να μιλήσετε με κάποιον ειδικό αναφορικά με τη δοσολογία που χρειάζεστε.
Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές συστάσεις στις ΗΠΑ, το συνιστώμενο εύρος δόσης είναι 1,5-3 γραμμάρια.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε με μικρότερες δόσεις, καθώς η δράση της λειτουργεί σωρευτικά.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη ρίζα Maca;
Η ρίζα μάκα θεωρείται γενικά ασφαλής, αν και μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πόνο στο στομάχι και γαστρεντερική δυσφορία μετά τη λήψη της.
Τόσο η μάκα όσο και άλλα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται στις ΗΠΑ, δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως προς την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά τους.
Το 2018, δημοσιεύτηκε μια αναφορά στην επιθεώρηση Journal of Medical Toxicology σχετικά με μια γυναίκα που εκτέθηκε σε μόλυβδο από σκόνη μάκα. Τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα της γυναίκας αυξήθηκαν αλλά επέστρεψαν στο φυσιολογικό, αφού σταμάτησε να λαμβάνει το συμπλήρωμα.
Η γυναίκα δεν υπέστη δηλητηρίαση από μόλυβδο και για τους περισσότερους ανθρώπους, η περιστασιακή κατανάλωση μάκας σχετίζεται μόνο με ήπια έκθεση σε μόλυβδο. Επειδή όμως ο μόλυβδος έχει τοξική δράση και έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τη μάκα.