Η σοκολάτα είναι ένα γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι τόσο απλή όσο και απολαυστική, γι’ αυτό είναι δύσκολο να μην λαχταρά κανείς να την απολαύσει ανά πάσα στιγμή της ημέρας.

Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η σοκολάτα δεν μας κάνει καλό. Ή μήπως κάτι τέτοιο δεν ισχύει;

Σύμφωνα με τον Tim Spector, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επιστημονικό συνιδρυτή της Zoe και όσα αναφέρει η Vogue India, στην πραγματικότητα η σοκολάτα κάνει καλό -απλά πρέπει να παίρνετε το σωστό είδος.

«Έχω νέα για εσάς», είπε σε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Instagram. «Η σοκολάτα είναι μια υγιεινή τροφή». Δεν μιλάει όμως για οποιαδήποτε σοκολάτα, αλλά πιο συγκεκριμένα για τη μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 70%.

Με περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών -περισσότερο από το ήμισυ της μέσης πρόσληψης φυτικών ινών στις περισσότερες δυτικές χώρες, η μαύρη σοκολάτα είναι, επίσης, γεμάτη πολυφαινόλες.

Ενώ οι φυτικές ίνες είναι το κλειδί για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και τη μείωση της φλεγμονής, οι πολυφαινόλες είναι μια ένωση που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα με ισχυρή αντιοξειδωτική δύναμη, μεταξύ άλλων ωφελειών για την υγεία.

Στο βίντεο, ο καθηγητής Spector αναφέρεται σε μια πρόσφατη (και μεγάλη) μελέτη 20.000 ατόμων που πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τρεισήμισι ετών.

Όσοι έλαβαν συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οπότε ναι, στην πραγματικότητα, η μαύρη σοκολάτα αξίζει πραγματικά να ενσωματωθεί στη διατροφή σας για καλύτερη υγεία.

Το θέμα είναι να επιλέγετε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο άνω του 70%, αλλά θα πρέπει, επίσης, να ελέγχετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι η σοκολάτα που επιλέξατε περιέχει ελάχιστα συστατικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο λιγότερα είναι τα πρόσθετα -και όσο λιγότερη η ζάχαρη- τόσο το καλύτερο. «Οι χειροποίητες σοκολάτες είναι οι καλύτερες -έχουν μόνο δύο ή τρία συστατικά», λέει ο καθηγητής Spector, αναφέροντας το κακάο και τους ζυμωμένους κόκκους ως δύο από τα βασικά συστατικά που πρέπει να αναζητάτε.