Η μαύρη τρούφα θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς είναι ιδιαίτερα θρεπτική, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Οι τρούφες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στο ιερό δισκοπότηρο της γαστρονομίας, αποτελώντας το αγαπημένο συστατικό των σεφ και των γευσιγνωστών.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τρούφας – μαύρες τρούφες, λευκές τρούφες, καλοκαιρινές τρούφες και τρούφες σκόρδου. Καθεμιά έχει ξεχωριστή γεύση, εμφάνιση και τιμή.
Εκτός από την έντονη γεύση και το πικάντικο άρωμά τους, οι τρούφες είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικές και έχουν συνδεθεί με μια σειρά ισχυρών επιδράσεων στην υγεία.
Ακολουθούν τα οφέλη της τρούφας για την υγεία:
Πλούσιες σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά
Οι τρούφες έχουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ, καθώς είναι πλούσιες σε πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και περιέχουν τόσο κορεσμένα όσο και ακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, φώσφορο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι τρούφες μπορεί να είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, παρέχοντας και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά
Οι τρούφες αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώσεων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη οξειδωτικών βλαβών στα κύτταρά σας.
Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για πολλές πτυχές της υγείας σας και μπορεί ακόμη και να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Αν και οι ακριβείς ποσότητες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων ειδών, έχει αποδειχθεί ότι οι τρούφες περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο, το γαλλικό οξύ και το ομογενετικό οξύ.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι τόσο οι μαύρες όσο και οι λευκές τρούφες μπορεί ακόμη και να συμβάλλουν στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και στη μείωση της φλεγμονής.
Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση εξαιρετικά συμπυκνωμένων εκχυλισμάτων τρούφας. Ως εκ τούτου, παραμένει ασαφές πώς τα αντιοξειδωτικά στις φρέσκες τρούφες μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική σας υγεία.
Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
Oι τρούφες έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων.
Μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι το εκχύλισμα από τρούφες της ερήμου ανέστειλε την ανάπτυξη του Staphylococcus aureus έως και 66%. Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών στον άνθρωπο.
Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα παρατήρησε ότι το εκχύλισμα από την ίδια ποικιλία μείωσε την ανάπτυξη της Pseudomonas aeruginosa, ένα στέλεχος βακτηρίων που είναι συχνά εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.
Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη μέτρηση των αντιβακτηριακών επιδράσεων άλλων τύπων τρούφας και σε ποσότητες που συνήθως καταναλώνονται.
Επιπλέον, θα πρέπει να διεξαχθούν μελέτες υψηλής ποιότητας για να καθοριστεί πώς οι αντιβακτηριακές ιδιότητες των τρουφών μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις βακτηριακές λοιμώξεις στον άνθρωπο.
Mπορεί να βοηθήσει στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων
Αν και τα στοιχεία περιορίζονται επί του παρόντος σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, έρευνες δείχνουν ότι οι τρούφες μπορεί να διαθέτουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι οι ενώσεις που εξάγονται από διάφορα είδη τρούφας βοήθησαν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του ήπατος, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα τόσο από τα μαύρα όσο και από τα λευκά είδη παρουσίασαν αντικαρκινικές επιδράσεις σε καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί πώς οι τρούφες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου στον άνθρωπο όταν καταναλώνονται και όχι σε μορφή συμπυκνωμένου εκχυλίσματος.
Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι ένα ζωτικό μέρος της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος που συμβάλλει στην άμυνα του σώματός σας κατά των λοιμώξεων και των ασθενειών.
Ωστόσο, η διατήρηση υψηλών επιπέδων φλεγμονής μακροπρόθεσμα θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.
Έρευνες δείχνουν ότι οι τρούφες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη φλεγμονή και, ως εκ τούτου, στην προαγωγή της συνολικής υγείας και της ανοσίας.
Μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε ότι ορισμένες ενώσεις στα μαύρα και λευκά είδη μπορούν να εμποδίσουν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων ενζύμων που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.
Άλλες έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι οι τρούφες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κυτταρικής βλάβης και φλεγμονής.
Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πώς η κατανάλωση κανονικών ποσοτήτων τρούφας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φλεγμονής στον άνθρωπο.
Αναβαθμίζει τα πιάτα
Κάποτε θεωρούνταν μια ακριβή λιχουδιά που προορίζεται για γκουρμέ πιάτα, πλέον όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε τις τρούφες στη διατροφή σας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία.
Οι μαύρες τρούφες διατίθενται σε εξειδικευμένα καταστήματα και ηλεκτρονικά παντοπωλεία, αποτελούν μία από τις πιο κοινές ποικιλίες και είναι πολύ πιο προσιτές από άλλους τύπους, όπως η λευκή τρούφα.
Αρκεί μια ελάχιστη ποσότητα τρούφας για να μεταμορφώσετε κάθε πιάτο.
Προσθέστε τη σε σαλάτες, σούπες ή κυρίως πιάτα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμείξετε λίγη τρούφα σε ελαιόλαδο ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για να τη χρησιμοποιήσετε στις αγαπημένες σας συνταγές.
Ταιριάζει επίσης με σάλτσες, ζυμαρικά, ριζότο και πιάτα με κρέας ή θαλασσινά.