Σε σύγκριση με μια διατροφή που περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά, μια φυτική διατροφή μειώνει την ποσότητα των επιβλαβών διατροφικών τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity Science & Practice, μια φυτική διατροφή μειώνει τα φλεγμονώδη διατροφικά τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) κατά 79%, σε σύγκριση με μείωση 15% για διατροφή που περιέχει κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Μια μέση μείωση βάρους κατά 6,4 κιλών και καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη συνδέθηκε με την πτώση των AGEs.
“Η απλή αντικατάσταση του λιπαρού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων με μια φυτική διατροφή με χαμηλά λιπαρά οδήγησε σε σημαντική μείωση των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης, των φλεγμονωδών ενώσεων που βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα παρά στα φυτά”, λέει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Hana Kahleova.
“Η μείωση των AGEs σχετίστηκε επίσης με απώλεια βάρους και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη”, πρόσθεσε.
Τα AGEs είναι ενώσεις που σχηματίζονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν πρωτεΐνες ή λίπη συνδυάζονται με τη γλυκόζη. Τα AGEs προκαλούν φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, τα οποία με την σειρά τους συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Τα AGEs τα λαμβάνουμε μέσω των τροφίμων και ειδικά τα ζωικά προϊόντα περιέχουν περισσότερα AGEs από τα φυτικά τρόφιμα. Τα AGEs δημιουργούνται και κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού μεταβολισμού, αλλά με ταχύτερο ρυθμό όταν ένα άτομο έχει μεταβολικό σύνδρομο: υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση και αντίσταση στην ινσουλίνη.
Πώς έγινε η έρευνα
- Για 4 μήνες, 244 υπέρβαρα άτομα κατανεμήθηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα παρέμβασης που ακολούθησε φυτική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, είτε σε μια ομάδα ελέγχου που δεν έκανε διατροφικές προσαρμογές.
- Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, μετρήθηκε η σύσταση του σώματος και αξιολογήθηκε η ευαισθησία στην ινσουλίνη.
- Οι διατροφικές AGEs υπολογίστηκαν με βάση τα αυτοαναφερόμενα αρχεία διατροφικής πρόσληψης.
- Μια βάση δεδομένων διαιτητικών AGEs χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της πρόσληψης διατροφικών AGEs.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Τα διαιτητικά AGEs μειώθηκαν κατά 79% στην ομάδα της φυτικής διατροφής, σε σύγκριση με 15% στην ομάδα ελέγχου.
- Περίπου το 55% της μείωσης των διατροφικών AGEs στην ομάδα της φυτικής διατροφής αποδόθηκε στην μείωση της πρόσληψης κρέατος, το 26% στην μειωμένη πρόσληψη γαλακτοκομικών και το 15% στη μειωμένη κατανάλωση πρόσθετων λιπαρών.
- Η μείωση της κατανάλωσης λευκού κρέατος έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στα διαιτητικά AGEs που προέρχονται από το κρέας (59%), ακολουθούμενο από το επεξεργασμένο κρέας (27%).
-
Το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά περίπου 6,4 κιλά στην ομάδα φυτικής διατροφής, σε σύγκριση με περίπου 0,5 κιλό στην ομάδα ελέγχου, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης της λιπώδους μάζας, ιδίως του σπλαχνικού λίπους.
- Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε στην ομάδα παρέμβασης.
Οι συγγραφείς λένε ότι αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες παρατηρήσεις για τις ευνοϊκές επιδράσεις των διατροφικών μοντέλων χαμηλών AGEs στο συνολικό βάρος, το σωματικό λίπος και την αντίσταση στην ινσουλίνη.