Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα πραγματοποιεί έρευνες και μιλάει ανοιχτά για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Η νέα έρευνα που έρχεται από την Γαλλία, βάζει στο κάδρο τη ζημιά που προκαλούν οι επεξεργασμένες τροφές στον εγκέφαλο μας.
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ εξηγεί ότι όταν τρώμε πολλά από αυτά τα είδη τροφίμων, το σώμα μας αναγκάζεται να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός μας.
Όμως όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα που καταναλώνουμε αυτές τις τροφές, τόσο πιο ανθεκτικοί γινόμαστε στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα σταματάει να ανταποκρίνεται σε αυτή.
Η έρευνα έγινε σε άτομα ηλικίας 20 ετών εώς 30, και σε απολύτως υγιείς ενήλικες.
Βρέθηκε λοιπόν πως όσοι κατανάλωναν σνακ και τροφές επεξεργασμένες, μειώνονταν οι γνωστικές τους ικανότητες και αντιμετώπιζαν προβλήματα κατανόησης και συγκέντρωσης.
Όσο μεγαλύτερες ήταν οι ποσότητες, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ζημιά. Όμως όταν σταματούσαν να καταναλώνουν αυτές τις τροφές, ο εγκέφαλος επέστρεφε στα κανονικά δεδομένα του.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.