Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, αναφέρουν πώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη, βοηθώντας τους ασθενείς να τον διατηρήσουν υπό έλεγχο.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσο πιο υγιεινά έτρωγαν ασθενείς με χαμηλού βαθμού κακοήθειας νόσο, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο καρκίνος τους και να γίνει πιο επιθετικός.

Ως «χαμηλού βαθμού κακοήθειας» περιγράφεται ο καρκίνος του προστάτη που δεν είναι πολύ επιθετικός. Ο καρκίνος αυτός έχει χαμηλό Gleason score.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 886 άνδρες με βαθμού 1 (grade 1) καρκίνο του προστάτη.

Ο βαθμός αυτός αντιστοιχεί σε Gleason score 6 ή χαμηλότερο. Οι βαθμού 1 καρκίνοι του προστάτη είναι βραδέως εξελισσόμενοι, χαμηλής επιθετικότητας και δεν έχουν εξαπλωθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται συχνά στους ασθενείς να μην κάνουν θεραπεία αλλά ενεργητική παρακολούθηση, δηλαδή συχνές εξετάσεις.

Στην ενεργητική παρακολούθηση οι εξετάσεις γίνονται συνήθως ανά εξάμηνο. Αν διαπιστωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη αρχίζει να εξελίσσεται, τότε γίνεται θεραπεία. Ειδάλλως η παρακολούθηση συνεχίζεται.

Όλοι οι ασθενείς της μελέτης υποβάλλονταν σε ενεργητική παρακολούθηση. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 66 έτη. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια τρόπου ζωής και οι επιστήμονες υπολόγισαν πόσο υγιεινή ήταν η διατροφή τους. Τη βαθμολόγησαν επίσης σε μία κλίμακα από 0 (καθόλου υγιεινή) έως 100 (η πιο υγιεινή απ’ όλες).

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί έως και 10 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα οι 187 από τους ασθενείς (ποσοστό 21%) παρουσίασαν εξέλιξη του καρκίνου τους σε βαθμό 2 ή υψηλότερο. Οι 55 από αυτούς (6% του συνόλου) είχαν βαθμό 3 ή υψηλότερο.

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι το Gleason score τους ήταν πλέον 7 ή υψηλότερο και ο καρκίνος τους μέτριας ή υψηλής επιθετικότητας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έτρωγαν πιο υγιεινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη του καρκίνου τους.

Στην πραγματικότητα, με κάθε αύξηση κατά 12,5 μονάδες στην βαθμολογία της διατροφής τους μειωνόταν:

  • Κατά 15% ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο καρκίνος τους στον βαθμό 2
  • Κατά 30% ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο καρκίνος τους στον βαθμό 3 ή σε υψηλότερο

Οι διαφορές αυτές «είναι στατιστικά σημαντικές. Υποδηλώνουν πως όσο υψηλότερης ποιότητας είναι η διατροφή, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να εξελιχθεί ένας χαμηλής κακοήθειας καρκίνος σε μία μορφή που χρειάζεται θεραπεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Bruce Trock, καθηγητής Ουρολογίας και Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές λένε ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει τη φλεγμονή στον οργανισμό και πιθανώς αυτός είναι ένας από τους λόγους για τη «σταθεροποίηση» του καρκίνου.