Το μέλι και η αγαύη είναι φυσικά γλυκαντικά σε υγρή μορφή. Όμως ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό και αξίζει μια θέση στην διατροφή μας;
Η αγαύη προέρχεται από ένα φυτό που ευδοκιμεί σε περιοχές του Μεξικό και στην Καραϊβική. Το μέλι από την άλλη προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Και τα δύο γλυκαντικά προτιμώνται από τους λάτρεις της ισορροπημένης και προσεγμένης διατροφής. Ποιο είναι, όμως, το πιο υγιεινό;
Τόσο η αγαύη, όσο και το μέλι είναι γλυκαντικές ουσίες και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πηγή πρόσθετης ζάχαρης. «Το μέλι και η αγαύη παρέχουν φυσική γλυκύτητα, αλλά και τα δύο παρέχουν πρόσθετες θερμίδες στα πιάτα, καθώς και πρόσθετα σάκχαρα» αναφέρει η διατροφολόγος Lauren Manaker. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται και στα δύο γλυκαντικά, είναι λίγα σε ποσότητα, εφόσον τηρούμε τις σωστές μερίδες. Λόγω αυτού, δεν πρέπει να θεωρούμε κανένα από τα δύο τρόφιμα κύρια πηγή μικροθρεπτικών συστατικών».
Μία κουταλιά της σούπας αγαύη περιέχει:
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φρουκτόζη (περίπου το 80%), σύμφωνα με το International Journal of Environmental Research and Public Health, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας την το ιδανικό γλυκαντικό για διαβητικά άτομα. Μελέτη του 2014, έδειξε επίσης ότι το σιρόπι αγαύης έχει θετική επίδραση στη διαχείριση βάρους και στον έλεγχο της γλυκόζης.
«Το σιρόπι αγαύης περιέχει ίχνη συγκεκριμένων βιταμινών όπως βιταμίνες C και Β, καθώς και μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο και σελήνιο, καθιστώντας το λίγο πιο θρεπτικό από την επιτραπέζια ζάχαρη», αναφέρει η Manaker. «Η αγαύη περιέχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά (φυτικές ενώσεις) που μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικό όφελος».
Μία κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει:
Σε αντίθεση από την αγαύη, ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού θεωρείται μεσαίος και όχι χαμηλός. Από την άλλη όμως μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο Pharmacognosy Research, αναφέρουν ότι το μέλι είναι ευεργετικό για άλλους τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών, νευρολογικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Το μέλι έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στη μείωση φλεγμονών στο σώμα.
Σύμφωνα με τη Manaker: «Το μέλι είναι ένα υγιεινό καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο, ένα φυσικό ενισχυτικό ενέργειας και πολλά άλλα. Η έρευνα έχει δείξει ότι το μέλι περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά. Τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, υπάρχουν στο μέλι»
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέλι – όπως και η αγαύη – εξακολουθεί να είναι πηγή πρόσθετης ζάχαρης, ακόμα κι αν έχει αποδεδειγμένα μια σειρά από οφέλη για την υγεία.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.