ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Μέλι: Πώς να το χρησιμοποιήσετε για τον πονόλαιμο και τον βήχα

Ως σπιτική θεραπεία μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμό και να μειώσει τη φλεγμονή

Μέλι: Πώς να το χρησιμοποιήσετε για τον πονόλαιμο και τον βήχα

Λειτουργεί η φυσική σπιτική θεραπεία με μέλι κατά του πονόλαιμου και του βήχα;

“Ναι”, λέει γιατρός της γνωστής κλινικής Cleveland στις ΗΠΑ. Εξηγεί πώς λειτουργεί το μέλι και πότε και πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Μέλι για τον πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος συνήθως οφείλεται σε κάτι από τα εξής:

  • Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του λαιμού και των ιγμορείων (ιγμορίτιδα)
  • Αλλεργίες
  • Αμυγδαλίτιδα
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ερεθιστικά, όπως το κάπνισμα ή τα πικάντικα τρόφιμα

Εκτός από άλλα συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, κόπωση και πυρετό, μπορεί να εμφανίσετε βήχα.

Το μέλι έχει μακρά ιστορία χρήσης ως φυσική θεραπεία. Και ένας τρόπος που κέρδισε αυτήν τη φήμη είναι επειδή καταπραΰνει τον πονόλαιμο και βοηθάει στην ανακούφιση του βήχα.

“Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τη φλεγμονή και τον ερεθισμό στον λαιμό”, εξηγεί η ειδικός. “Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι το μέλι μπορεί να μειώσει την έκκριση βλέννας. Έτσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέλι και για τα συμπτώματα βήχα, είτε πρόκειται για υγρό είτε για ξηρό βήχα”, πρόσθεσε.

Είναι το μέλι ασφαλές για τα παιδιά;

Το να δίνετε μέλι σε παιδί κάτω του 1 έτους δεν συνιστάται, προειδοποιεί η ειδικός:

“Υπάρχει πιθανότητα για βρεφική αλλαντίαση, μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Αν και είναι σπάνιο φαινόμενο, το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια που προκαλούν αλλαντίαση. Επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του σώματος και τα παιδιά κάτω του έτους είναι πιο ευάλωτα”.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μέλι για τον πονόλαιμο

Οι περισσότεροι πονόλαιμοι τείνουν να βελτιώνονται μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ενήλικες μπορούν να πάρουν μια δόση (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) μέλι για τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Μπορείτε επίσης να αραιώσετε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ζεστό νερό ή τσάι. Αυτή η μέθοδος συνιστάται επίσης για παιδιά μεγαλύτερα του 1 έτους.

“Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε είδος τσαγιού από βότανα ή ζεστό νερό με χυμό λεμονιού, το οποίο μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικό”, λέει η ειδικός.

Πόσο συχνά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη σπιτική θεραπεία;

Η ειδικός συνιστά να χρησιμοποιείτε μέλι όχι περισσότερες από 4-5 φορές την ημέρα. Και μέρος αυτού του συλλογισμού είναι ότι το μέλι περιέχει όντως ζάχαρη:

“Αν ανησυχείτε για την πρόσληψη ζάχαρης, τότε σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε το μέλι με φειδώ. Εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ μόνο το βράδυ για να ανακουφίσω τον πονόλαιμο πριν τον ύπνο”.

Συνδυάζεται το μέλι με τα κλασικά φάρμακα για το κρυολόγημα;

“Ναι”, λέει ειδικός

“Αν φαίνεται ότι το μέλι δεν βοηθάει από μόνο του, τότε σίγουρα μπορείτε να το συνδυάσετε με σχετικά φάρμακα, εφόσον φυσικά συμφωνεί και ο γιατρός σας”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.